Živković obišao svoje remek djelo: Ovo što sam danas doživio

N1

Miodrag Živković, autor spomenika na Sutjesci danas se lično uvjerio da spomen područje nije ugroženo klizištem, koje se nedavno pokrenulo u blizini spomenika. Iz Nacionalnog Parka Sutjeska dobio je dobre vijesti - saniraće štetu do 11. juna kada se obilježava 75. godišnjica bitke.

Oluja na Tjentištu, stotine stepenica do spomenika i 91 godina vajaru Miodragu Živkoviću. Ništa ga nije spriječilo da se svojim očima uvjeri da će sve biti uredu sa njegovim životnim djelom.

“Sad moraju da učine sve mere, da se to zaštiti, prije svega da se zaštiti na gornjoj strani da voda uopšte ne može da ide u ovaj deo, nego da ide sa leve strane, možda čak i neki vodotok da bude”, objašnjava Živković.

Spomen kompleks, simbol stradanja više od 7.000 partizana. Otkrio ga je sam Tito, a u svakom detalju učestvovao je Živković.

Svaki detalj, imam ogromnu dokumentaciju i za ceo prostor i imam dokumentaciju za sam spomenik, kako je izvođen”, kaže Živković.

Okamenjene čete na spomeniku više od pedeset godina jurišaju ka slobodi. Istim onim putem kuda su se partizanske jedinice probijale ‘43 godine. Sa ove distance mu izgledaju veličanstvenije nego ikada.

“Jedan od najljepših pogleda na ovaj spomenik sam doživeo danas. Mene su neke stvari zaprepastile. Toliko je čisto u prostoru. Malo je napadao snijeg pa osvjetlio neke površine”, tvrdi Živković.

Ispod spomenika, nalazi se i spomen kosturnica. Sa lijeve strane odronilo se stotine kubika zemlje. Klizište je za sobom povuklo stepenice kojim se penje do platoa. Pitali smo kada će sve biti obnovoljeno?

“Ove godine je 75 godina od bitke, i mislim da će do tada biti sve spremno i vraćeno kako je i bilo”, kaže umjetnik.

U obnovu se uključila Vlada RS. A kako kaže direktor NP Dejan Pavlović, u sanaciji bi trebala da učestvuje i Vlada Srbije. No, tu nije kraj. Naprotiv.

“Privatnici, pojedinci, organizacije SZBNOR-a, svi su se već javljali. Prvi ko su se javili su potomci Dalmatinske brigade”, ističe Pavlović.

Ovu monumentalnu građevinu u posljednjih pet decenija posjetili su milioni ljudi. Ostaće ovdje da svjedoči o herojima Bitke na Sutjesci.