Sefardi u BiH nastoje da očuvaju tradiciju i kulturu predaka

Kultura 10. feb 201518:51 > 18:56
N1

U Sarajevu je predstavljena monografija posvećena sefardskim Jevrejima u našoj zemlji. Donosi mnoge zanimljive informacije o životu Sefarda njihovoj tradiciji i običajima.

Jevreji Sefardi činili su jednu od najvećih grupacija Jevreja u srednjem vijeku. Nakon progona iz Španije, putovanjem koje je trajalo skoro 100 godina, naselili su se na prostor Bosne i Hercegovine. Tu su ostali 450. godina. 

Suživot, pomaganje jedni drugima, nisu izmišljenji tek nakon Dejtona, to je ovdje oduvijek postojalo“, rekao je Jakob Finci.

Danas je promovisana monografija “Iz albuma bosanskih Sefarda”, autorice Sonje Elazar. Knjiga sadrži sjećanja, fotografije, anegdote i priče iz njene porodice, sefardskog okruženja te ukupan život sefardskih Jevreja u Bosni i Hercegovini. U monografiji je prikazan način oblačenja, običaji, slavlja, ali i strahote rata i logora.   

“Ja sam sebi dala u zadatak, ja sam jedna od posljednjih generacija koja još nešto zna i nešto pamti i nešto sam ponijela iz porodičnog doma tih običaja i kako se nekad živjelo i odlučila sam da to sve zabilježim za neke buduće generacije”, izjavila je Sonja Elezar.

Dio zajednice Jevreja Sefarda i dalje živi na području Bosne i Hercegovine. Danas ih ima svega nekoliko stotina te nastoje da očuvaju tradiciju i kulturu koju su donijeli njihovi preci.