Gajević za N1: Naši glumci su osvježenje za Evropu i svijet

Kultura 11. feb 201508:49 > 09:05
N1

Anila Gajević, direktorica Casting i Talent agencije ZONA, gostovala je u Novom danu gdje je govorila o radu svoje agencije, kao i proboju naših glumaca u Hollywoodu.

Iako su glumci iz ZONA-e učestvovali na snimanju mnogih holivudskih blockbustera, Gajević je istakla da se na Balkanu, nažalost, filmovi takve produkcije ne snimaju.

Gošća Novog dana se sjetila početka osnivanja svoje agencije i kroz šta je morala proći.

“ZONA je osnovana 2008. godine i ja sam morala krenuti u avanturu jer sam se iz sigurnog okruženja uputila u nešto što je novo u BiH. Jedan od najvećih problema sa kojim sam se suočila bila je birokracija. Morala sam našu administraciju naviknuti na jednu agenciju za talente jer do tada takvo nešto nije postojalo u BiH”, rekla je Gajević.

Direktorica ZONA-e je istakla da je “opuštenost i strpljenje” vrlo važno za one koji žele biti statisti.

“Preko agencije smo angažovali na stotine statista. Svima njima kažem da budu što opušteniji i vrlo strpljivi. Strpljivi moraju biti jer snimanja znaju trajati po 12 sati i scene se ponavljaju mnogo puta”.

Gajević je kazala da je ponosna što ZONA zastupa glumce iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali i Italije, Rumunije, Njemačke i Turske.

“Tokom rada sa glumcima iz regiona primijetila sam pojedine razlike u glumačkim školama iz Sarajeva, Beograda ili Zagreba. Međutim, ono što karakteriše naše glumce jeste da su oni pravo osvježenje u Evropi i svijetu”.

Gajević je istakla da su glumci ZONA-e igrali su u brojnim projektima domaće, regionalne, evropske i američke produkcije od kojih se izdvajaju svjetski blockbusteri “Mission Impossible: Ghost Protocol”, “Skyfall”, “Snowpiercer”, “Child 44”, “The November Man”, kao i evropski hitovi poput “Twice Born”, “In Order of Dissapearance”, “Shanghai Gypsy”, “Halimin put”.

“Naše glumce publika također može vidjeti i u popularnim TV serijama”, rekla je gošća Novog dana.

Posebno je naglasila zadovoljstvo radom na filmu “Mission Impossible: Ghost Protocol” u kojem su pored Toma Cruisea glumili Miraj Grbić i Goran Navojec.

“Posebno sam ponosna na sve što radi glumac Adnan Hasković”, za kraj je dodala Gajević.