Znanstveni osvrt na stand-up komediju: Komedija sa stavom

Kultura 23. mar 201812:55 > 13:03
N1 BiH

Stand-up komedija je proteklih deset do petnaest godina postala jedan od važnih, a dosad znanstveno zanemarenih pa i pogrešno shvaćenih kulturnih fenomena.

Sinoć je u zagrebačkoj Kjnižnici Bogdana Ogrizovića predstavljena knjiga Komedija sa stavom, u nakladi Jesenki-Turka, autorice dr. sc. Dragane Vučić Đekić, koja će “doprinijeti drukčijem pozicioniranju stand-up komedije u kulturi”, izjavio je akademik Boris Senker.
Profesor Senker je na predstavljanju ukazao na dugu komičarsku tradiciju iz koje se neizravno razvijala stand-up komedija kakvu poznajemo danas. Senker zaključuje kako je autorica u knjizi argumentirano pokazala kako nije jedini cilj stand-up komedije nasmijati publiku (iako jest glavni), već da stand-up komedija uspijeva u svojim ponajboljim izdanjima: nasmijati, kritizirati različite društvene aspekte te stvoriti atmosferu opuštanja i rasterećenja. Dr. sc. Dubravka Crnojević Carić, s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, naglasila je kako je knjiga nastala na temelju autoričnih opsežnih istraživanja. Uz korištenje znanstvene i stručne litarature iz relevantnih područja, o razvoju stand-up scene i njezinim posebnostima doznaje se iz anketiranja i intervjuiranja stand-up komičara u Hrvatskoj kojima je autorica posebno zahvalila na suradnji.
N1 BiH
Crnojević- Carić je u načinu na koji je autorica pisala knjigu prepoznala Bahtinova razmišljanja o klaunu, šaljivdžiji, ludi koji mogu na najbolji način govoriti o društvu. “Ne znanstvenici ili filozofi, već upravo klauni i lude. Dragana je to sa znanstvenim erosom, ali s puno humora i pitkim duhom napravila u ovoj knjizi”, rekla je Carnojević-Carić. Iako je riječ o znanstvenoj knjizi, predstavljenje je bilo obojeno ležernim stand-up nastupom izvrsnoga stand-up komičara Domagoja Pintarića koji je publiku nasmijavao temama o muško-ženskim odnosima i uočavanjem niza apsurdnosti u djelovanju institucija, lokalne policije i zimske službe.
Autorica je naglasila kako je stand-up komedija, iako naizgled jednostavna, zapravo vrlo zahtjevna izvedbena forma. Dok se publika opušta smijući se, pred stand-up komičarem je izazovan zadatak – nasmijati publiku odnosno publike:
“Budući da je smijeh subjektivna kategorija, ono što je smješno jednoj osobi, drugoj ne mora biti. Ne postoji formula za humor. Ne postoji nešto što univerzalno i apsoulutno sve nasmijava. Nasmijavanje ipak nije jedini cilj. Stand-up komičar javno iznosi vlastito gledište, stav, interpretaciju događaja koje na humorističan način komentira. Stand-up komičari u svojim nastupima obrađuju teme koje su aktualne i bliske publici”, kazala je dr. sc. Dragana Vučić Đekić osvrnuvši se i na Fadila Hadžića koji je, kako kaže, ustvrdio da ne postoji ništa smiješno a da se već ne događa u životu. Zaključila je kako stand-up komičari interpretiraju događaje iz svekodnevice na humorističan način, tako da su teme njihovih nastupa isječci i situacije iz svakodnevnoga života. Stand-up komičari čiji nastupi imaju subverzivni karakter ukazuju na mankavosti različitih aspekata društva, od obrazovanja do politike.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.