Laibach je za Sarajlije 1995. označio kraj jednog vremena

Kultura 29. mar 201816:55 > 17:31
N1

Svoje mjesto u Historijskom muzeju BiH dobio je Laibach. Grupa koja je označila potpisivanje Dejtonskog sporazuma 95-e godine koncertom u Narodnom Pozorištu u Sarajevu. Danas, 23 godine kasnije, pokazala je dugotrajnost traga na životima na Sarajlija.

Koncerti grupe Laibach u Sarajevu, 1995 godine, jedan, dan prije Dejtonskog sporazuma, drugi, dva sata poslije potpisivanja. Grupa je insistirala da koncert ne bude humanitarni, već autentičan u stilu Laibacha.

“Ta dva koncerta su tada značila puno i za nas i za građane Sarajeva jer su bila jedna od većih zbivanja zvanično u ratnom razdoblju. Bio je još policijski sat i nije se znalo šta će biti s Dejtonom, da li će se potpisati ili ne. Hvala Bogu sve je dobro prošlo”, kaže je Ivan Novak, član grupe Laibach.

“Ili možda ne. To će vrijeme još pokazati”, kazao je Novak.

A 23 godine poslije, prvi put pokazane su fotografije s koncerta iz 95-e. U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba “NSK Država Sarajevo”.

“Danas je ovo podsjećanje na taj trenutak a tada je to bilo kao da su sletjeli Marsovci. NLO se pojavio”, kaže Zoran Kanlić, fotograf izloženih fotografija.

 Sviralo se obećanje početka mira. “Za mene je koncert Laibacha najvažnija stvar zbog činjenice da je tog dana zvanično završen rat u Sarajevu. To je za mene kao dvadesetogodišnjaka bila najvažnija stvar tada”, riječi su Asmira Demira, izložene ispod fotografije Zorana Kanlića.

“Naša misija prikupljanja građe i priča iz perioda opsade i stalnog rada na unaprijeđivanju postavke opkoljeno Sarajevo danas je rezultiralo tim da otvaramo izložbu posvećenu koncertu Laibacha iz 95-e integriranjem panoa na stalnu postavku, a sa dolaskom Laibacha zapravo na novi koncert u Sarajevo”,  kazala je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog Muzeja BiH.

Laibach je za Sarajlije 95. označio kraj jednog vremena. Avangarda bez obzira na vrijeme koje prolazi, dobila je svoje bezvremensko mjesto u institucionalnoj historiji Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.