Počela Viva škola filma 2018

Kultura 09. apr 201822:03 > 22:06
Podijeli:
Izvor: VIVA

Viva škola filma, u organizaciji istoimenog udruženje iz Sarajeva, ovogodišnju, četvrtu sezonu radionica započela je 3. aprila u Visokom, u Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović”.

10 mladih filmadžija, u tri dana, snimili su film “Izbor” na temu ljubavi koja pobjeđuje pošast droge. Fantastičan tim i odlična atmosfera rezultirali su ozbiljnim filmom, koji će se takmičiti na Viva Film Festivalu 2018.

“Prvi dan smo razvijali ideju i scenario, drugi dan smo snimali, a posljednji dan smo montirali film. Podsjećamo, projekat traje već tri godine, a prošle godine Viva škola filma obišla je 20 bh. gradova, sa 20 realizovanih radionica, koje je pohađala 294 učesnika”, navedeno je u saopštenju.

Ove godine, u planu je 25 gradova. Filmske radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjene su za mlade od 13-21 godine. Radionice su koncipirane tako da mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji.

Rezultat svake radionice biće film koji učesnici sami proizvedu. Svi filmovi bit će predstavljeni u kategoriji Omladinski bh. film, na Viva film festivalu 2018, koji se ove godine održava od 12. do 16. septembra. Pet najboljih će biti nagrađni na samom festival video opremom Canon, koju obezbjeđuje kompanija AVTERA, kao i kompanija Meklajn.

Druga po redu filmska radionica za mlade u BiH “Viva škola filma 2018” U 4. sezoni, uspješno je održana od 6. do 8. aprila u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. 11 srednjoškolaca su sami osmislili, snimili, editovali, napisali i snimili autorsku muziku, te proizveli odličan film.

Film “Napokon sam uspio” govori o mladom čovjeku čiji problemi, prouzrokovani od strane starijih, direktno utiču na njegove uspjehe i poraze.

Podsjećamo, ova ekipa je prošle godine osvojila drugo mjesto “srebrenu kameru” i kameru Canon EOS 1300D na 3. Viva film festivalu sa filmom “Sustav te laže”.

Svijesni da imaju težak zadatak opravdati ulogu favorita, ovog puta, pojačani novim članovima ekipe, napravili su još ozbiljnji film i stekli uslov da se takmiče u septembru na 4. Viva film festu u kategoriji omladinski Bh film.

Projekat je podržan i od strane OSCE-a, Udruženja filmskih radnika bih, te drugih istaknutih ličnosti iz bh. filma, koji svojim savjetima pomažu mladim filmmejkerima.

Pozivaju se sve zainteresovane škole i institucije da se prijave za “Viva školu filma 2018”, jer radionica je potpuno besplatna za sve.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.