Prije 120 godina formirano prvo pozorište u BiH

Kultura 17. apr 201818:28 > 19:24
N1

Prije tačno 120 godina formirano je prvo profesionalno pozorište u BiH i to u Tuzli. Njegov inicijator bio je je Mihajlo Crnogorčević uz pomoć bračnog para Stjepana i Marice Jurković, ali i brojnih građana. I danas u Tuzli su svako pozorište, predstave i ansambli dobrodošli.

Prvo profesionalno pozorište u BiH imalo je 20 članova te je radilo brojne predstave u skromnim uslovima, ali vrlo uspješno i na opšte oduševljenje brojne publike širom BiH. Zbog finansijske krize, zatvorilo se nakon nekoliko mjeseci.

“Ali ostaje činjenica, historijska činjenica i kao jedan lijep podatak da su se ognji teatarski davno zapalili u Tuzli i da i danas gore u glasovitoj Saliani i evo slavimo 120 godina od osnivanja pozorišta, a u martu naredne godine slavimo 70 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Tuzla”, ističe Nijaz Alispahić, dramaturg.

Povijesna retrospektiva razvoja pozorišta predstavljene je kroz izložbu slika koje pokazuju pozorišni život od kojeg se može mnogo naučiti.

“Možete naučiti to da je u Tuzli osnovano Narodno pozorište Sarajevo, da je Tuzla prva imala amatersko pozorište 30-ih godina, a prikazane su i, kroz dekade koje su iza nas, predstave koje je radilo Narodno pozorište Tuzla”, kaže Esaf Lević, direktor Muzeja istočne Bosne Tuzla.

Pozorište priprema novu predstavu „Mirišu li jorgovani u New Yorku?“ Miodraga Žalice koja govori o azilantima.Tema bliska svima nama jer većina nas ima nekog u inostranstvu, tvrdi redatelj.

“Nekako ti ljudi nam se čine kao karikature. Oni su i u ovom tekstu napisani na sličan način gdje mi znamo možda samo najgore njihove osobin, kada dođu ovamo ljeti koje volimo ismijavati. Ovdje imamo uvid u njihov pomjereni život”, pojašnjava Alen Šimić, redatelj.

Novim projektom Narodno pozorište Tuzla želi ojačati vlastite snage te uz domaće tekstove i mlade profesionalce, stvarati velike predstave.

“Nećemo se libiti davati mladim ljudima prilike koje će, nadam se, te prilike opravdati. Samo na takav način, davajući prilike mladim redateljima i piscima, možemo dobiti neke nove pozorišne velikane. Mislim da je to put od kojeg, ni pod koju cijenu, ne treba odustati“, mišljenja je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Predstava „Mirišu li jorgovani u New Yorku?“ je treći pozorišni projekat koje rade ove kalendarske godine. Do kraja godine predviđeno je još niz raznovrsnih predstava i projekata, a uprava Pozorišta se nada da će uspjeti i organizovati Pozorišne dane kako bi se pozorišna tradicija u Tuzli i dalje nastavila.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.