Skulptura posvećena Sarajki koja elegancijom prkosi ratu

Kultura 18. apr 201813:36 > 14:05
N1

Fotografija Melihe Varešanović, Sarajke koja je svojom elegancijom prkosila opsadi, oduševila je sugrađane i svjetsku javnost. Zabilježena je njena elegancija kao prkos ubijanju i stradanju - inspiracija Adisu Lukaču, akademskom skulptoru. Njegovo posljednje skulptorsko djelo je posvećeno Melihi.

Skulptura je izložena u sklopu Lukačove izložbe “O ženi” u galeriji “Java”. Izložbu je posjetila i sama Meliha Varešanović.

N1
N1
N1

U razgovoru sa novinarkom N1 televizije Almom Dautbegović-Voloder, Lukač kaže da ga je Meliha Varešanović inspirisala kao osoba.

“Želja mi je da bude spomenik ženi. Fotografija heroine u ratnom Sarajevu, gospođe Melihe Varešanović i njen pokret me je inspirisao da uradim ovu skicu s kojom sam oduševljen. Mislim na osobu, na gospođu. Gledao sam njene intervjue. Taj ponos, ta snaga, taj prkos koji je ona nosila u ratu je simbol odbrane, nemržnje i neosvete. Nego toga da žena kao jedno nježno biće ima dovoljno snage da izdrži i najteža stanja”, rekao je. 

Cijeli razgovor sa Adisom Lukačem ćete moći pogledati u emisiji N1 “Oni dolaze”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.