Sajam knjige u Sarajevu manje posjećen od prethodnih izdanja

Kultura 23. apr 201818:15 > 18:41
N1

Posljednji je dan 30. međunardnog sajma knjige u Sarajevu. Provjerili smo šta je sve bilo u ponudi ovogodišnjeg izdanja, ali i jesu li izdavači i prodavači zadovoljni ostvarenim rezultatom.

Na 30. međunarodnom Sajmu u ponudi za svakoga ponešto. Za one koji žele naučiti Turski , izliječiti se energijom ili izaći iz svog uma u svoj život. Brojni naslovi u ponudi više od 100 izlagača.

Želite li ipak kupiti bezvremensko Tolstojevo djelo, naučiti 100 trikova za mlade mađioničare ili kupiti priručnik o vašem psu dovoljno je da se udaljite samo nekoliko metara od prethodnog štanda. Izdavači i prodavači kažu kako ove godine prodaja i nije najbolja, međutim postoje i oni koji tvrde da profit ovisi o onome što nudite.

Na štandu izdavačke kuće “Malik” – bojanke, slikovnice i knjige za one najmlađe. Uprkos digitalnom dobu, djeca uživaju u ovim sadržajima a mobiteli i tableti ne ometaju prodaju rukom opipljivih stranica.

“Djeca kao djeca – ne možemo govoriti da djeca čitaju. Djeca konzumiraju te proizvode a roditelji su ti koji čitaju, objašnjavjau i prate ih u svemu tome. Ono što je pozitivno je da svi reaguju, nema djeteta koje je prošlo sajmom ad a se nije zalijepilo ovdje za Malika i to je ono što je nama cilj. Mi smo mlada izdavačka kuća iz Sarajeva, koja postoji nepunih godinu dana”, naveo je Ajdin Šahinpašić iz izdavačke kuće Malik.

Izdavači složni u jednom, ovogodišnji sajam manje posjećen u odnosu na ranija izdanja.

“Kupaca je moram priznati manje, nego prošle godine. Razlog ne znamo jer prošle godine je bilo dosta i sa strane organizovnih doazaka – ove godine je tu bio neki promašaj. Ali moram priznati oni koji su dolazili su relativno bili kupci, tj. već su znali šta hoće da kupe”, pojasnio je Radisav Vasović iz izdavačke kuće Maki book Beograd.

Neke ljubitelje knjiga, ipak, veliki izbor dovodi u dilemu.

“Ne mogu baš da izaberem knjigu koja se meni toliko sviđa. Nalazim se na prekretnici, ne sviđaju mi se baš knjige koje vole tipične djevojčice. Više volim krimi romane ima ih ovdje jako puno i nikako se ne mogu odlučiti koji bi kupila”, rekla nam je Iman Manov, posjetiteljka sajma.

Dodjeljene su i nagrade i posebna sajamska priznanja za najuspješnije. I danas, na svjetski dan knjige, sajam zatvara svoja vrata za ovu godinu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.