Marjanović za N1: Nekadašnji Jevreji su današnji muslimani

Kultura 12. maj 201821:24 > 21:25
Reuters/Mario Anzuoni

Smatram da je u današnjem vremenu potrebna jedna Edith Stein. Kad vidimo šta se približava Evropi ne možem, a da ne pomislimo da se historija ne ponavlja i da nismo ništa naučili. Nekadašnji Jevreji su današnji muslimani koji nisu dobrodošli nigdje, kazala je u razgovoru za N1 poznata bh. glumica Zana Marjanović.

U nedjelju, 13. maja na Filmskom festivalu u Cannesu održat će se pretpremijera filma “A Rose In Winter” u kojem glavnu ulogu igra Zana Marjanović. Bosanskohercegovačka glumica je za N1 otkrila da osjeća veliko uzbuđenje zbog pretpremijere filma “koji je imao tako važnu temu”.

“Vrlo sam uzbuđena, ovo je velika stvar da smo nakon šest godina uspjeli snimiti film koji je imao tako važnu temu, odnosno govori o svetici, zaštitnici Evrope, Edith Stein, koja je porijeklom Jevrejka. Ona je ubijena u Auschwitzu kao časna sestra. Nakon što je napisala papi pismo i tražila da Crkva osudi progon i ubijanje Jevreja od nacista tokom Drugog svjetskpog rata, papa joj nije nikad odgovorio, a odmazda je ubrzo uslijedila”, otkrila je Marjanović i ocijenila kako su “nekadašnji Jevreji – današnji muslimani”.

“Smatram da je u današnjem vremenu potrebna jedna Edith Stein. Kad vidimo šta se približava Evropi ne možem, a da ne pomislimo da se historija ne ponavlja i da nismo ništa naučili. Nekadašnji Jevreji su današnji muslimani koji nisu dobrodošli nigdje, a i mi smo u BiH, čini mi se, i sami zaboravili da smo bili izbjeglice”, zaključila je glumica.

Očekivanja za film “A Rose In Winter” su velika, priznala je Marjanović.

“Sutra je pretpremijera, a premijera će biti na jednom od velikih festivala, ali dok se ne potvrdi ne možemo još objaviti. Mislim da će svi biti zadovoljni. Sutra je pretpremijera zatvorenog tipa na koju su pozvani isključivo distributeri holivudskih i velikih evropskih studija, koji će pogledati film kako bi ga dalje distribuirali. Pošto je odziv veliki mi očekujemo da će i gledanost filma biti jako velika, obzirom i na temu i na kvalitet”, kazala je za N1.

Marjanović je i otkrila kako je uživala veliku podršku i povjerenje reditelja Joshue Sinclaira koji je insistirao da samo ona može odigrati ulogu Edith Stein, iako su investitori smatrali drugačije.

“Joshua Sinclair je fantastičan reditelj i pisac koji mi je prije šest godina povjerio ulogu. Obzirom da je to jedan historijski, epski film koji prikazuje život svetice, film je bio jako skup i težak za napraviti. Investitorima je bilo vrlo rizično upustiti se u takav proces. Još jedan razlog zbog kojeg je investitorima bilo teže pristati podržati film je što sam ja glavna uloga, a ne neka velika holivudska glumica. Ipak, Sinclair je bio konzistentan i smatrao je da bi samo ja trebala glumiti Stein. Nakon šest godina smo uspjeli zajednički napraviti film”, istakla je glumica.

Film “A Rose In Winter” je priča o životu Edith Stein, svetice i zaštitnice Evrope jevrejskog porijekla, ubijene u logoru Auschwitzu. Ovo je novi međunarodni filmski projekat Marjanović, koja je pažnju svjetske javnosti izazvala glavnom ulogom u filmu Angeline Jolie, “In the Land of Honey and Blood”.

Najavu za film pogledajte na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.