Kamberović: Cilj History Festa je zainteresirati mlade ljude

Kultura 01. jun 201814:10 > 14:18
N1

Udruženje za modernu istoriju u Sarajevu organizuje drugi po redu History fest pod nazivom „Približimo povijest zajedno“. Festival je okupio ugledne istoričare. Istoričar, Husnija Kamberović, istakao cilj History Festa zainteresirati mlade ljude za istoriju.

Govoreći o programu History Festa, Kamberović je rekao da se tokom prijepodneva održavaju tri panela doktorskih radionica o historiji Jugoslavije, na kojima učestvuju dvadesetak doktoranata iz regije i svijeta. Tokom popodneva, objasnio je, odvija se nekoliko događaja, kao što je promocija knjige o muslimanskom ženskom pitanju i predavanje profesorice Dubravke Stojanović o reviziji historije u post-Jugoslovenskim zemljama. Nakon toga slijedi još jedan okrugli stol, posvećen stogodišnjici stvaranja Jugoslavije. Uveče, na programu je premijera dokumentarnog filma “Duh vremena”, u režiji Lordana Zafranovića.

“Želimo pokazati da historija nisu samo neke dosadne i teške knjige, nego se može i kroz film, kroz priče o filmovima i dokumentarnim filmovima, približiti historiju običnim ljudima, što i jeste motiv našeg ovogodišnjeg festivala,” kazao je Kamberović.

On je naglasio da je glavni cilj festivala zainteresirati i zaintrigirati mlade ljude za historiju

“Vjerujemo da je to način da mogu bolje razumjeti prošlost kako bi shvatili gdje to mi danas živimo,” rekao je Kamberović u razgovoru sa reporterkom N1 Hanom Sokolović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.