Na SFF-u 61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018

Kultura 06. jul 201814:03 > 14:06
SFF.ba

Dvanaesti po redu Talents Sarajevo će tokom 24. Sarajevo Film Festivala ugostiti 61 perspektivnog glumca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskog kritičara, producenta i scenaristu iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Ove godine učesnici programa Talents Sarajevo dolaze iz 13 od 19 država obuhvaćenih programom, a to su Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Grčka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska. Broj učesnika u odnosu na prethodne godine je smanjen na 61 učesnika, a ove godine je oboren i rekord u broju aplikacija (398), što zajedno čini konkurenciju koja je jača nego ikada.

Broj učesnika po državama je jednako raspoređen ove godine u odnosu na prethodne, tako da od jednog do deset kandidata dolazi iz svake države, Grčka ima najveći broj učesnika sa deset, prate je Rumunija i Turska sa osam učesnika po državi i Srbija sa šest.

Talents Sarajevo 2018 učesnicima će ponuditi bogat program master časova, diskusija, praktičnih radionica i filmskih projekcija koje će biti organizovane tokom održavanja Sarajevo Film Festivala. Specifični programski moduli namijenjeni filmskim radnicima različitih profesionalnih profila, učešće cijenjenih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i Pack&Pitch and Script Station laboratoriji za razvoj projekata odlikuju se specifično osmišljenim pristupom mentorstvu i podršci koje Talents Sarajevo program nudi neafirmisanim talentima iz regije.

Talents Sarajevo program je pokrenut u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno sjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.

Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, ova platforma učesnike upoznaje sa radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti, te ih predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.