Dodijeljene nagrade Udruženja filmskih radnika BiH na SFF-u

Kultura 16. avg 201817:51 > 17:57
Podijeli:
Izvor: N1

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i ove godine je u sklopu dodjele Partnerskih nagrada Sarajevo Film Festivala dodijelilo nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, te nagradilo najbolja studentska ostvarenja.

Komisija za dodjelu nagrade “Ivica Matić” za 2017. godinu u sastavu: Jovan Marjanović – producent, Tomislav Topić – montažer i Alena Džebo – glumica, odlučila je dodijeliti nagradu za istaknuto filmsko djelo koje je u godini za koju se nagrađuje napravilo zapažene rezultate na domaćoj i/ili međunarodnoj filmskoj sceni filmu Muškarci ne plaču.

Priznanje je uručeno Alenu Drljeviću, režiseru i producentu Damiru Ibrahimoviću.

“Broj festivala i osvojenih nagrada, čine ovaj film jednim od najznačajnijijh filmova savremene bh. kinematografije, a vječita i uvijek akuelna tema muškarci-rat, snažno i strasno reflektuje sadašnji trenutak u Evropi i svijetu, propitujući tradicionalnu’ mušku ulogu vojnika/ borca i sve negativne aspekte koje ovakva uloga nosi sa sobom. Glumački jednostavno, a moćno, s emotivnom pričom u kojoj svako prepoznaje svoga oca, sina, brata, Muškarci su postali još jedan bh. film u nizu, koji potvrđuje izvrsnost autorskog izraza”, navodi se u saopštenju Udruženja filmskih radnika.

Nagradu za ukupan doprinos bosanskohercegovačkom filmu (za umjetnike i saradnike) dodijeljena je Draganu Ressneru i Nidžari Mehić.

“Preko 60 dokumentarnih filmova u karijeri jednog bh. stvaraoca, zasigurno je broj koji je i u evropskim okvirima relevantan i nezanemarljiv. Nadati se da će značaj bh. dokumentarnog filma ponovo biti vraćen i prepoznat među autorima nove generacije, oslanjajući se na vrijednosti i postulate koje su, pioniri ovog filmskog izraza, poput Ressnera, postavili te da će Sarajevska škola dokumentarnog filma nanovo zauzeti jedinstveno mjesto na svjetskoj dokumentarnoj sceni.

Provesti 50. godina na filmskom setu, kao sekretarica režije, zasigurno je odluka duboke posvećenosti, strasti i ljubavi prema sedmoj umjetnosti. Od Malih vojnika, pa do filmova Na putu i djeca, gospođa Mehić je svjedočila razvoju i nastanku ponajboljih filmova cjelokupne bh. kinematografije. Pri tome, kao žena u dominantno muškoj profesiji, svoje iskustvo sa seta, nesebično je dijelila ne samo kao filmski znalac već i kao prijateljica, majka, savjetnica”, poručuju iz UFRBIH.

Po sedmi put za redom Udruženje dodjeljuje i nagradu za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost naše filmske industrije. Žiri u sastavu Nedžad Begović (reditelj), Lejla Graho (kostimografkinja) i Aleta Rajič (animatorica) dodijelio je četiri nagrade:

– Nagrada za najbolji bh. studentski film & KišaKeš Award za BH Studente

Majkino zlato, Irfan Avdić (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu)

“Bravo majstore nije naziv filma kojem pripada Nagrada za najbolji bh studentski film – ali tako kaže žiri za nagradu koja superiorno odlazi u ruke filmu koji je nadrastao status studentskog filma i koji nam na temeljit i uvjerljiv način ‘zapliće crijeva’ približavajući nas istini i oporosti svakodnevnice”, navodi se.

– Specijalna nagrada žirija

The Confidence Mand, Kouros Alaghband (Sarajevo Film Academy)

“Specijana nagrada žirija dodjeljuje se kratkom igranom filmu koji u dokumentarnom ambijentu na kraju svijeta priča nadrealnu priču o prevari. Priča je ispričana na somnabulan način, originalno i vrlo artistički”, navode.

– Specijalno priznanje žirija

Autorefleksija u tri epizode, Sara Ristić (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu)

“Specijalno priznanje žirija dodjeljuje se filmu koji minimalističkim sredstvima, snažnom simbolikom, a unutar neobičnog, svježeg i lucidnog pristupa kreira intimnu ispovjest i hrabro propituje vlastitu osobnost.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.