Dodjelom nagrada zatvoren AJB DOC Film Festival

Kultura 25. sep 201822:25 > 22:28
Fena

Ceremonija zatvaranja Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) održana je večeras u Sarajevu, a najboljima su dodijeljene nagrade i to Nagrada za najbolji film, Nagrada Programskog odjela AJB i Nagrada publike.

Nagrada žirija za najbolji film, „AJB Main Award”, podijeljena je između dva dokumentarna filma, „Zašto ropstvo? Zarobljena žena” u režiji Bernadett Tuza-Ritter i „Očevi i sinovi” u režiji Talala Derkija.

Filmu „Posao u Rusiji“ Peter Horky-ja dodijeljeno je „Specijalno priznanje”.

Programski odjel Al Jazeere Balkans je dodijelio nagradu „AJB Program Award” filmu iz takmičarske selekcije „Unuk”, novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića.

Dodijeljena je i „Nagrada publike”, a najveći broj glasova dobio je film „Sve sa voljom” autorice Nerminke Emrić.

Na početku zvanične ceremonije zatvaranja AJB DOC Film Festivala, Montaser Marai u ime Al Jazeera Media Institutea dodijelio je certifikate učesnicima treninga za mlade autore pod nazivom „Snimanje istraživačkih dokumentarnih filmova s aktuelnim temama”, održanog pod vodstvom Al Jazeerinih iskusnih producenata i autora dokumentarnih filmova, Giovanni Ulleri i Eki Rrahmani.

Svih 29 učesnika, pored pomenutog treninga, pohađalo je i interaktivnu radionicu „Izazovi istraživačkog novinarstva u TV dokumentarizmu” koju su održali hrvatski producenati Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber.

Certifikati su dodijeljeni učesnicima iz: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na kraju se prisutnima prigodnim govorom obratio direktor Al Jazeera Documentary Chennel, Ahmed Mahfouz Nouh, nakon čega je uslijedila ponovljena projekcija filma „Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija” francuskog reditelja Jerome Pierrata.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazana su 23 filma koje je pogledalo oko 3.000 gledalaca. Neki od fimova koji su prikazani na AJB DOC Film Festivalu uskoro će biti emitovani i u programu Al Jazeere Balkans.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.