Kreševljaković: MESS ostao vjeran sebi i svojoj tradiciji

Kultura 07. okt 201810:11 > 10:17
FENA / Arhiv

I ovogodišnji 58. internacionalni teatarski festival MESS ostao je vjeran sebi i svojoj tradiciji, a to mi se čini najvažnijim. Teme kojima se bavio, a rekao bih teme kojima se bavi teatar, jesu one s kojim se susrećemo svakodnevno, ocijenio je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Festival MESS završen je sinoć dodjelom nagrada, a u teatru je i ovaj put ostavio značajan trag otvarajući brojna pitanja društvenog angažmana, poput odnosa prema porodici, rata, ropstva, uništenja kulturno-historijskog naslijeđa.

Kreševljaković podvlači da je teatar refeksija svijeta u kojem živimo, naglasivši općenito važnost potrebe za komunikacijom, u čemu su ove godine posebno ponosni na preteći program – MESS Forume gdje su neke od tema iz predstva artikulirane i kroz razgovor sa akterima predstava i drugim javnim radnicima i intelektualcima.

“Posjećenost ovih programa kao i samih predstava možda je najbolji pokazatelj općenito interesa za teme kojima smo se bavili. Ako je pitanje da li teatar i festivali mogu nešto spektakularno promijeniti u društvu, odgovor je da ne mogu, ali mogu promijeniti pojedinca…Takva promjena je prvi korak ka nekoj ljepšoj slici svijeta od ove u kojoj danas živimo”, smatra on.

Komentirajući mogućnost kulturnih djelatnika da utiču na svijest pojedinaca te da li smiju posustati u svojoj borbi i angažmanu u kritikovanju loših pojava savremenog društva, mišljenja je da je to u biti njihova obaveza.

“I kada bi posustali u tim, ako hoćete i utopijskim vjerovanjima, onda ne bi bili umjetnici niti kulturni radnici…Umjetnici i kulturni radnici po definiciji moraju biti savjest društva”, mišljenja je Kreševljaković.

Odzivom publike i ovogodišnjim festivalskim izdanjem općenito direktor MESS-a je veoma zadovoljan, ocjenjujući da je ovo bio jedan od boljih festivala u posljednjih deset godina i programski, ali i svakom drugom pogledu.

“Svakako bih se zahvalio selektorima na zaista fantastičnoj programaciji, ali i svima onima koji su pomogli da ovogodišnji MESS zaista bude pravi teatarski praznik”, zaključio je Kreševljaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.