TFF: Od grada bez filma do ponosa Tuzle

Kultura 13. okt 201815:31 > 18:16
N1

Bosanskohercegovačka premijera filma "Južni vetar" Miloša Avramovića U BKC Tuzla otvorila je sinoć ovogodišnji Tuzla Film Festival južnoslavenskog filma na kojem će za osam dana biti prikazano 120 filmova.

Gostovanja poznatih glumaca, druženja sa njima, radionice, samo su dio pratećeg sadržaja festivala koji je zauzeo visoko mjesto na ljestvici festivala u regiji.

Loše odluke, dobre namjere, život u beogradskom podzemlju ali i preživljavanje u lošem ekonomskom i političkom sistemu vodilje su “Južnog vetra”. Smješten u devedesete, zajednička je priča svih naroda na Balkanu.

“Film je jedan akcioni triler koji ima elemente komedije, melodrame. Ima sjajnu glumačku ekipu iz Srbije. Tu učestvuju čak i neke kolege iz Bugarske. Mislim da se taj film obraća svima i mislim da može napraviti veliki uspjeh u bioskopskoj distribuciji”, kazao je Miodrag Radonjić, glumac.

“Možda da nešto nauče iz toga. Moja uloge je mlađi brat glavnog lika koji je tu da pokaže njegov odnos sa porodicom i tu neku čovječansku stranu kriminalca”, dodao je Luka Grbić, njegov kolega.

Ovo je samo jedan od filmova koji su pristigli iz cijele Evrope, ali i dalekog Japana. Velika zainteresovanost vlada za kategoriju Future generation short.

“Tuzla film festival je ponosan na sve veći broj filmova koji dolazi svake godine, 800 filmova došlo je ove godine, 200 noćenja imamo ove godine. Ušli smo, tako nas bar kvalificiraju drugi, nije naša procjena, da smo među deset festivala na Balkanu. Mislim da je to jedna fantastična stvar, da u ovih sedam godina uspijemo napraviti tako nešto u gradu koji nije imao apsolutno ništa što se tiče filma”, kazao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Iako u regiji ima blizu 180 festivala, tuzlanski festival daje šansu mladim rediteljima i glumcima, a publici priliku da pogledaju najnovija filmska ostvarenja.

“Podržavam kolegu Borisa Baltu. I ja sličnu stvar radim u Mostaru. Mostar Film Festival. Prošlogodišnji sam dobitnik vile TFF-a za produkciju filma ‘Mrtve ribe’. Drago mi je da obojica ustrajavamo, on u Tuzli, ja u Mostar. Podrška smo jedan drugome za iste stvari, surađujemo godinama. On se bori za svoje Tuzlake da dovede filmove, ja za svoje Mostarce”, ispričao nam je Slaven Knezović, glumac.

“Nemamo previše bioskopa u nekim manjim gradovima. Mislim da je sličan slučaj i ovdje i ovo je jedna lijepa prilika i na neki način, praznik filma. Mislim da je bitno da imamo što više festivala”, kazao je Radonjić.

Tradicionalna vila TFF-a će biti dodijeljena za kratki igrani film, animirani, dugometražni igrani i kratki dokumentarni film, te za produkciju i doprinos filmskoj umjetnosti. A najveća nagrada ide publici, koja je dobila priliku da i u Tuzli uživa u čarima sedme umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.