Na Animafestu u Banjaluci i jedan oskarovac

Kultura 26. okt 201817:27 > 19:54
N1

Najveća svjetska imena animacije su u Banjaluci. U okviru Međunarodnog festivala animiranog filma koji traje do nedjelje u grad na Vrbasu stigao je i jedan oskarovac.

Starac i more Ernesta Hemingveja u animiranoj filmskoj obradi Aleksandra Petrova. Ovaj film proglašen je 1999.godine najboljim kratkometražnim animiranim filmom, te je nagrađen i prestižnim Oskarom. Ugledni ruski umjetnik nakon brojnih svjetskih festivala posjetio je Banjaluku. U okviru Međunarodnog festivala animiranog filma imao je projekciju svojih filmova, te održao predavanje studentima.

“U suštini ovo je poznata tehnika, radi se sa uljanim bojama, na staklu, na osvj podlozi, koja se snima kamerom. Specigičnost moja je Ja radim prstima, nanosim tu boju. Kada snimimo taj kadar brišemo ga, kako bismo dobili iiluziju kretanja. U Banjaluci se osjećam baš prijatno, imam osjećaj da mi je Banjaluka otvorila svoja vrata i prihvatila me kao svoga”, kazao je Petrov.

Takmičari, ali i gosti, ljubitelji animacije svesrdno podržavaju banjalučki Animafest. Prošle godine je festival bio gotovo pred gašenjem, no uspjeh je kažu organizatori sama činjenica da je preživio. U tome su im umnogome pomogli u Udruženju filmskih radnika BiH.

“Ovo je jedan kontinuitet koji traje, nažalost tretman u kulturi koji ima grad Banjaluka je takav kakav jeste, mi smo atipični za takav koncept masovne kulture vašarskog tipa”, kazao je Goran Dujaković, Animafest Banjaluka 2018.

N1: A Banjaluka evropska prestonica kulture?

“Mogu i ja biti na mjesecu, šta ja sve želim, vidjećemo, nisam optimista. Ovaj grad ne znam, mislim da nema, ali postoje tu potencijali, ali sistemski nije postavljeno kako treba. Treba da razdvoje šta je kultura, subkultura, popularna kultura. Kod njih je sve to u istom košu, na taj način i tretiraju ovaj festival”, istako je Dujaković.

Više od 200 animiranih filmova biće prikazano do nedjelje kada se festival završava. Takmičarski program su ostvarenja i presjek savremene svjetske animacije.

Uporedo sa rastom Animafesta, stvarala se klima da se na banjalučkoj Akademiji umjetnosti pokrene smjer animiranog filma, što je i učinjeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.