Knjiga 'Nejednaki' promovirana na Sajmu knjiga u Beogradu

Kultura 27. okt 201819:04 > 19:07
Tomislav Miletic/PIXSELL

U Beogradu je u subotu na 63. Međunarodnom sajmu knjiga predstavljeno publicističko djelo „Nejednaki“ hrvatske novinarke i urednice vanjske politike TV N1 Zagreb Ivane Dragičević.

Knjigu “Nejednaki”, čiji je podnaslov „Priče o današnjem svijetu“, nekadašnji urednik Reutersa i Sky newsa Jakša Šćekić, na današnjoj je promociji nazvao – ogrlicom od priča.

„Ova knjiga je jedna ogrlica od priča, a svaka od tih priča ukazuje na ono što se dešavali ili nagovještava i upozorava na ono što će se desiti“, rekao je Šćekić predstavljajući „Nejednake“ publici na Sajmu knjiga.

Komentirajući naslov knjige Šćekić konstatira kako je “upravo nejednakost pokretačka snage svega” diljem svijeta – od bunta i kriza, do sukoba i revolucija. Na Šćekićevo pitanje kuda nejednakost može odvesti današnju civilizaciju, autorka odgovara kako bi ona, da na to zna odgovor, vjerojatno danas živjela u miru na nekom otoku, s puno novca i daleko od svega.

„U knjizi ne dajem vrijednosni sud da li je nejednakost dobra ili loša, samo konstatiram da je ovo svijet nejednakih koji gura sve te procese. Svijet, zapravo, ne zna ili ne shvaća kojim procesima je suvremenik i pred kakvim smo rizicima u ovom trenutku”, ustvrdila je Ivana Dragičević.

Njezino je uvjerenje kako u svakodnevnoj raznorodnoj nejednakosti vrlo teško i vrlo malo imamo razumijevanja za druge ili ih uopće ne razumijemo. Ona sugerira kako bi svi “na bilo koji način, morali shvatiti onog drugog” i “taj drugi kontekst drugih i drugačijih”. Može to, kako je rekla, biti unutar Europe i njenih ponaosob drukčijih odnosa prema migrantima, do globalnih igrača i aktera – od promijenjene Trumpove Amerike ili milenijski ustrajne Kine, do kontinenta koji će tek utjecati na nas, rekla je Dragičević, upozoravajući da će do 2050. Afrika imati „najbrojniju mladu populaciju na svijetu“ i da tek treba vidjeti kakav će to utjecaj imati na ostatak planeta.

Knjiga „Nejednaki“ u svakoj od priča iz prve ruke i kroz novinarsku prizmu svjedoči o nekim prijelomnim svjetskim događajima, procesima, političarima, ispričanim i kroz sudbine ili svakodnevicu običnih ljudi. Svojom knjigom Dragičević daje čitatelju priliku za drugačiji pogled na globalna svjetska gibanja, pogled koji posve nadilazi puku faktografiju viđenu samo novinarskim okom ili kamerom.

Ivana Dragičević nekadašnja je dopisnica HRT iz Beograda, a danas je urednica vanjske politike u N1 Zagreb. Predstavljanju njezine knjige u Beogradu nazočio je i hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.