Balašević predstavio novu knjigu: Vreme da ostavim trag…

Kultura 27. okt 201819:59 > 20:01
N1

Među knjigama na ovogodišnjem Beogradskom sajmu našla se i jedna koje nema - tako makar kaže njen naslov. Riječ je o novoj knjizi iz pera Đorđa Balaševića, koji je o "Knjizi koje nema" govorio ekskluzivno za N1.

  Njegova šesta knjiga, ali prva bajka – sam kaže, bajka za djecu i za djecu prerušenu u odrasle.

“Knjiga za decu – nije knjiga za decu, knjiga za odrasle – nije ni knjiga za odrasle, jer mislim… Od početka imam taj problem da ja nešto napišem, a onda to neko odredi žanrovski. U nekim prethodnim knjigama mi je bio jedan komentar nekog vrlo suvišnog tipa “ono je prelep onaj esej o dva brata”, “a to je esej – rek'o vi'š nisam znao da sam i esejista”, onda ću pisati da sam kantautor, kompozitor i esejista”, kaže Balašević.

“Knjiga koje nema” priča je smještena u pejzaže iz Balaševićeve mašte, pa se tako odvija u gradiću Sanpadeo, u “Ulici mačka koji govori”, ali neće i “Ateljeu za prepravljanje bajki i izmišljanje legendi”.

“Priča je o knjigama koje nosimo u nama, i koje ne moraju da budu napisane da bi bile knjige”, rekao je.

Za potpis u svom primjerku, obožavaoci su, kao i obično, čekali u redovima. “Ja sam strašno ponosan na njih i oni su na neki način moji mentori i mogli bi tražiti autorska prava za sve ono što sam ja ove godine uradio”. kaže na to Balašević

Pitali smo ga i za drugi deo “Kalendar mog detinjstva”. Kaže da je već završena, a izaći će na proleće.

“Sad je došlo vreme da neke stvari “bekapujem” i da ostavim neki trag, jer za neko vreme to niko neće moći da ispriča”, zaključio je Đorđe Balašević.