Kultno kino Imperijal ponovo otvara vrata posjetiteljima

Kultura 01. nov 201816:10 > 16:23
N1

Kino Imperijal jedno je od brojnih zatvorenih kulturnih mjesta u glavnom gradu BiH.

Prošlo je deset godina od kako je u kinu Imperijal prikazana poslijednja projekcija. Od tada je ovaj prostor, koji se inače, nalazi u zgradi koja je proglašena nacionalnim spomenikom, prepušteno samo sebi. Ipak, mladi nisu željeli da ovo kultno sarajevsko mjesto propada, te su se udružili kako bi kino Imperijal vratili na BIS.

“Zato što je to nekada bilo kultno mjesto a mi vjerujemo u raju, koja između ostalog konzumira pivo, da to kultno mjesto obnovimo samo u drugom sadržaju”, kaže Orhan Galičić iz Brew Imperial Society.

Od decembra, kada se očekuje da kino Imperijal, ponovo, otvori svoja vrata, posjetioci će moći uživati u nešto drugačijem obliku. Očekuju ih izložbe, koncerti, predstave ali i projekcije filmova.

Obnova Imperijala je počela u februaru, kada su Orhan i Harun sa građanima Sarajeva pokrenuli akciju čišćenja prostora, a potom u aprilu i akciju prikupljana novca, te su za vrlo kratko vrijeme prikupili 16 hiljada dolara koliko im je bilo potrebno.

“U sklopu crowdfunding kampanje mi smo smo tražili novac za tri elementa koja će biti duša samog Brew Imperial Society a to je platno, mikseta i projektor. I sve ono što će davati život Imperijalu i sve što će se organizovati u BIS-u je podržano od strane raje koja je podržala našu crowdfunding kampanju”, pojašnjava Omić.

Jasna Diklić, Jasna Žalica, Moamer Kasumović, Predrag Pašić, Mirza Tanović … su samo neka od imena iz javnog života koja su podržala ovaj projekat.

“Toliko sam se nervirao svih ovih godina prolazeći skoro svaki dan, jer ovo mjesto i kino koje se u mojoj mladosti zvalo  “Romanija” bilo je kult mjesto jer su se tu prikazivali filmovi koji nisu bili baš obični. Postojalo je i kino Tesla i tako dalje, ali ovo je baš bilo elitno”, kaže Mirza Tanović, glumac.

Nekadašnje kino Romanija, s radom je počelo 1913.godine.

Ni tokom rata devedesetih ovo kino nije zatvorilo svoja vrata, a u miru je prestalo s radom, jer država 10 godina nije imala sluha. 2015. godine zgrada u kojoj se nalazi ovo kultno mjesto proglašena je nacionalnim spomenikom, a krajem 2018. će zahvaljujući ovim mladim ljudima Imperijal biti vraćen na BIS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.