"Švabo iz Sarajeva": Film o životu Ivice Osima

Kultura 02. nov 201805:46 > 08:24
Printscreen

U petak će u Sarajevu biti otvoren sedmi sportski simpozijum Simposar, a na otvaranju će premijeru doživeti i novi film Sabahudina Topalbečirevića "Švabo iz Sarajeva" posvećen životu i karijeri Ivice Osima.

Ljubitelji sportskog dokumentarnog filma u Beogradu višegodišnjeg sportskog novinara Sabahudina Topalbečirevića znaju kao autora filma o životu Dragana Džajića koji je prošle godine prikazan u Kinoteci u Beogradu. Kako je za Sport Klub rekao Topalbečirević, i film o Osimu uskoro možemo da očekujemo u glavnom gradu Srbije.

VEZANa VIJEST

“Sa Ivicom Osimom se poznajem od 1984. godine. On je moj dugogodišnji prijatelj iako sam ja lično navijač Sarajeva. Moram da podsjetim da sam ja sa Osimom uradio prvi intervju dok je bio u Gracu kada praktično niko nije ni znao gdje je i šta radi”, kaže za Sport klub Sabahudin Topalbečirević.

“Osim je pravi fudbalski filozof i velika mi je želja bila da napravim ovaj film. On mi je najdraži od svega što sam do sada u karijeri uradio. Išlo je i polako i brzo. Bilo je uživanje, ali svakako nije bilo lako. Osima jeste usporila bolest, ali glava mu je još uvijek ‘brza’ kao nekada. Snimali smo na više lokacija u Gracu i Sarajevu i sve je to trajalo 15 mjeseci”, objašnjava autor.

Znaju fudbalski zaljubljenici dobro ko je Ivica Osim, ali naučit će i saznati i nešto novo kroz ovaj film. Na pretpremijeri niko od 20 odabranih gostiju nije uspio da zadrži suze jer je “Švabo iz Sarajeva” veoma kompleksna priča o jednom čovjeku i nekim bivšim vremenima.

“Film prati Osima od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je bio u Željezničaru kao igrač i trener. Pa preko legendarnog polufinala sa Videotonom (Kup UEFA, prim. aut.), raspada bivše Jugoslavije, o ratu u Sarajevu, o bolesti i moždanom udaru koji je doživio u Japanu, o njegovoj supruzi… Neke stvari ispričane su prvi put za ovaj film i ljudi će moći da prepoznaju Osimovu principijelnost i specifičan humor”, kaže Topalbečirević.

“Da ne otkrivam sve, ali sigurno niko nije znao da je kraj meča Željezničar – Videoton spremno čekao helikopter koji je na Grbavicu trebalo da dovede Lepu Brenu i Halida Muslimovića da je Željo pobijedio”, nagovijestio nam je dio onoga što nas očekuje autor filma.

Sportski simpozijum Simposar ove godine će pored filma o Osimu imati i veoma zaniljive goste na predavanjima na fudbalske teme. Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske govorit će na temu motivacije u sportu, a predavanja će držati i predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki i brojne zvanice Simposar simpozijuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.