Narodno pozorište Tuzla: Radom protiv finansijskih barijera

Kultura 17. nov 201820:29 > 20:31
N1

Protiv finansijskih barijera u Narodnom pozorištu Tuzla bore se raznovrsnim repertoarom i maksimalnim naporom jer često uposlenici rade po više poslova da bi sve predstave bile na vrijeme.

“Tuzlanski pozorišni dani su revija koja pokazuje da sa malo novca, uz puno dobre volje i saradnje sa drugim pozorišnim kućama, možemo dovesti u Tuzlu u sedam dana, zaista respektabilna imena i respektabilne predstave”, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

“Komedija je nešto što uvijek publiku vraća ali ne možete stalno raditi komediju. Morate imati reprezentativne predstave koje možete slati na festivale tako da je jako bitna repertorarska politika”, poručio je Enver Hasić, glumac u NP Tuzla.

I dok teatarske predstave staju u gepek automobila, tuzlanski glumci nastoje kreativnom secnografijom i kostimografijom, ponuditi publici pravi sjaj i raskoš na pozorišnim daskama.

“Nemamo ni baleta ni opere, nemamo ništa. Moramo se truditi i držati publiku i imati tu jednu kulturnu ustanovu u gradu. Mislim da nam je to zadaća, kako nas starijih glumaca, tako i mlađih i svih budućih pokoljenja. Zbog naše djece koja dolaze”, rekla je glumica Remira Osmanović.

U pozorištu se igraju i predstave za djecu, a škole imaju organizovane dolaske. Međutim, ne hrle rado svi u ovu ustanovu iako se slažu da je bitna za kulturni identitet Tuzle.

Pitali smo građane Tuzle posjećuju li pozorište?

– “Iskreno, ne idem, mada sam planirala. Mislim da bi tebali ići pogotovo mi mladi jer pomaže to”;

– “Ne idemo mi. Nemamo kad, stari, penzioneri. Rijetko”;

– “Ja ne idem nikada. Ostario sam, šta ću”;

– “Ja ne idem, ali imam plan, ima premijera predstave sljedeći mjesec pa nadam se da ću uspjeti otići”;

– “Ne idem jer ne mogu stići za posla, a pomaže, jer sve što je vezano za kulturu pomaže sto posto”, kazali su građani.

Tuzlanski glumci, nakon deceniju, nastupit će na Susretima pozorišta u Brčkom gdje su sa predstavom „ Posljednja ljubav Hasana Kaimije” ušli u zvaničnu konkurenciju.

Jedan od novih projekata ovog pozorišta je oživljavanje časopisa “Pozorište” koji je pokrenut 1953. godine i ugašen pred početak rata. Sada ova institucija časopis pokreće u online formi, a redakcija će biti regionalna, odnosno, pozorišta iz regije radit će na tom časopisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.