Dodjela nagrada u Fojnici za kraj 'Susreta Zija Dizdarević"

Kultura 21. nov 201814:26 > 14:28
N1

Centralni dio Književno-kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" bit će održan u Fojnici 24. novembra kada će uz prigodne programe biti poznati dobitnici Nagrade za kratku priču "Zija Dizdarević".

Predsjednik Upravnog odbora Susreta Nevres Jemendžić podjetio je na današnjoj konferenciji za novinare na značaj ove manifestacije posvećene sjećanju na književnika i antifašistu Ziju Dizdarevića.

Jemendžić je istakao da “Susreti Zija Dizdarević” traju čitavu godinu i to ne samo u Fojnici nego i drugim gradovima, te da je završnica manifestacije dodjela nagrada u Fojnici.

On je rekao da će ove godine, nakon što je prethodna ukradena, biti otkrivena nova bista Ziji Dizdareviću čiji je autor Mensud Kečo. Bistu će otkriti brat Zije Dizdarevevića, Raif Dizdarević.

Predsjednik žirija za Nagradu “Zija Dizdarević” za kratku pruču Edin Pobrić navodi da je ove godine na konkurs stiglo 66 radova, te da se sedam našlo u užem izboru, kao i da će imena nagrađenih biti poznata u subotu, 23. novembra.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović naglašava da i ova institucija učestvuje u programu “Susreta Zija Dizdarević”.

Tako će se Muzej predstaviti izložbom radova autorice Ifete Lihić o životu i djelu Isaka Samokovlije, koji je također jedno vrijeme živio u Fojnici. Tom autoru bit će posvećen i okrugli sto.

Gost ovogodišnjih Susreta bit će književnica Ferida Duraković, koju će predstaviti Šejla Šehabović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.