"Neobična" predstava u Narodnom pozorištu Tuzla

Kultura 17. jan 201916:34 > 18. jan 2019 19:49
N1

Prvi projekat u ovoj godini Narodnog pozorišta Tuzla je dječija predstava "Čarobno izletište" čija je premijera zakazana u petak, a prva repriza u subotu. Predstavu je režirao Milenko Iliktarević, a neobična je po tome što obrađuje temu ekologije koja na ovakav način nije obrađivana kroz pozorišne predstave.

Predstava “Čarobno izletište” govori o djeci, Eku i Logiji, koji pokušavaju zaštiti malo izletište nadomak grada od zagađenja. Likovi Mrki i Deba žele na izletištu zakopavati sumnjivi otpad, ali uz pomoć životinja iz šume, izletnika, dobrih vila, čarobnjaka ali i djece iz publike, to biva zaustavljeno.

“Predstava je kompletna u interakciji sa djecom. Sve njih pitamo, oni nam sve odobravaju. Uključujemo ih u predstavu, tako da nisu pasivni posmatrači, nego su kao jedan od članova dječije ekipe koja pokušava zaštiti izletište nadomak grada”, priča Milenko Iliktarević, režiser.

“Koristimo za svoje pomoćnike djecu. Na taj način uvodimo ih u tu ekološku priču. Dajemo im mogućnost da kažu na koji način bismo mi to mogli spasiti, izletište, odnosno, našu sredinu od zagađenja”, dodaje Željka Marinčić, uloga Logije.

U predstavi se pojavljuje i lik novinara jer režiser je time htio pokazati ulogu medija u zaštiti životne sredine. Novinar u predstavi organizuje edukativni kviz iz ekologije.

“Djeca čuju šta je to ekologija, koji su glavni ekološki problemi, koji su to najveći zagađivači naših gradova, na koji način djeca mogu uticati smanjenju zagađenja u našoj sredini”, otkriva Ivana Perkunić Mešalić, uloga zeca i novinara.

Djeca bi kroz u ovom mjuziklu, kroz muziku, ples i pjesmu, šarene kostime, zanimljivu scenu, trebala izvući pouku, smatraju glumci.

“Ova predstava nosi poruku da djeca moraju biti ekološki osvještena i da moraju odlagati otpad na za to predviđena mjesta”, ističe Marinčić.

U predstavi igraju Edis Žilić, Željka Marinić, Remira Osmanović, Boris Balta, Milenko Iliktarević, Jasmina Dedić, Ivana Perkunić Mešalić, Melisa Hadžić i Hasiba H. Mehmedović.

Ovo je prvi put da se kroz pozorišnu predstavu obrađuje tema ekologija. Osim toga mališani mogu naučiti i o minama koje čine veliki dio površine BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.