Umjetnici nakon više od 20 godina dobili galeriju po mjeri

Kultura 07. feb 201916:33 > 20:13
N1

Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine prije rata je imalo svoj prostor koji se zvao "Lik". U tom prostoru su umjetnici mogli prezentovati, ali i prodavati svoja djela. Od rata do danas ovi umjetnici su bili zaboravljeni. Od sada ponovo njihove radove možete vidjeti na jednom mjestu, u Galeriji ULUPUBIH.

Za članove Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH dolaze bolji dani. Nakon dužeg vremena ponovno mog izložiti svoja djela. Za umjetničke radove obezbijeđeno je 30 kvadrata.

“Naša osnovna namjera je da pokažemo, da osvijetlimo naše radove, članova, udruženja. To je prvi korak, da postanemo vidljivi na našem prostoru, da skrenemo na jedan kreativni potencijal koje naše udruženje ima”, priča Amila Smajović, predsjednica ULUPUBIH.

Članovi udruženja nisu krili oduševljenje što će nakon više od 20 godina njihov rad biti vidljiviji i pristupačniji ljubiteljima umjetnosti.

“Mislim da je izvrsna ideja što je oformljen ovaj vid prodaje, galerije, tako da ovdje ne samo da se susrećemo mi umjetnici nego se možemo susretati i sa potencijalnim kupcima, klijentima i na neki način pokazati umjetnost BiH”, ističe Emina Husedžinović, modna kreatorka.

“Ovo je nešto što zaista jedno strukovno udruženje može da ponudi ovom gradu i državi”, dodaje Almin Zrno, fotograf.

Očekuje se da bi ova Galerija trebala obogatiti i turističku ponudu grada Sarajeva.

“Drago mi je da poslijednje 3-4 godine se osniva dosta muzeja i dosta galerija. Mislim da je to budućnost ovog grada kada je u pitanju taj kulturni segment, odnosno umjetnički”, zaključuje Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta KS.

Inicijativu da se Udruženju likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH obezbijedi prostor pokrenula je Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke i članica ovog udruženja. No, kako je kazala, to nije neuobičajen potez.

“Svaki grad u bivšoj Jugoslaviji ima galeriju koja prodaje proizvode likovnih umjetnika i umjetnika primjenjenih umjetnosti. Mi smo imali divnu galeriju LIK, međutim ona se pretvorila u granap u ovo poslijeratno vrijeme, negiranja umjetnosti i isticanja nekih važnijih stvari”, kaže Zulfikarpašić.

Fotografije, slike, figure, nakit, pletiva, modne kreacije… djela ruku bosanskohercegovačkih umjetnika od sada su na jednom mjestu – u Galeriji. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.