Berlinale: Nagrada Europa Cinemas filmu "Šavovi", scenaristkinje Elme Tataragić

Kultura 16. feb 201910:34 > 10:36
Berlinale

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija film "Šavovi", u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić, osvojio je nagradu "Europa Cinemas Label" za najbolji evropski film u Panorama sekciji prestižnog filmskog festivala Berlinale.

Ovo je petnaesti put da se ova nagrada dodjeljuje u Berlinu. “Šavovi” će dobiti podršku u promociji od Europa Cinemasa zahvaljujući finansijskom poticajima mrežnih kina koja će film uvrstiti u svoj programski raspored. Članovi žirija bili su Juha Elomäki (Arthouse kina Niagara, Tampere, Finska), Daniela Zuklić (Thalia Programm Kino, Potsdam, Njemačka) i Marlena Gabryszewska (Kino Elektronik, Varšava, Poljska).

“Ovaj film je dobar primjer moći filmske umjetnosti. Odlična režija, fotografija, scenarij, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Film se temelji na istinitim događajima i pokazuje da u svijetu postoji mnogo nepravde, ali s vjerom u sebe i povjerenjem u svoje emocije možete razbiti zidove. Priča je srceparajuća. Nakon što pogledate ovaj film, priča vas ne napušta. Što biste učinili da vam se to dogodi? Hrabrost majke iz ovog filma je doista izvanredna. Čestitke redatelju Miroslavu Terziću. “, navedeno je u obrazloženj žirija.

Od 2003. godine, žiri Europa Cinemas nagrađuje Europa Cinemas nagradom evropske filmove na pet evropskih festivala: Panorama (Berlinale), Director’s Fortnight (Cannes Film Festival), East of the West i zvanična selekcija (Karlovy- Vary International Film Festival), zvanična selekcija i Cineasti del Presente program (Međunarodni filmski festival u Locarnu) i Dani Venecije (Giornate degli Autori na Filmskom festivalu u Veneciji).

Bosanskohercegovački koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film “Šavovi” bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ.

Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović. Na filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu film je podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo, navedeno je saopćenju Udruženja filmskih radnika BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.