"Govorimo jednim jezikom kojega nazivamo različitim imenima"

Kultura 21. feb 201916:46 > 18:46
N1

Širom svijeta obilježava se Dan maternjeg jezika, i to s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Dan maternjeg jezika i ove godine obilježen je u Bosni i Hercegovini, a mi smo provjerili kako učenici jedne sarajevske gimnazije njeguju jezik i na koji način, zajedno sa svojim profesorima, obilježavaju ovaj dan.

“Šta je čovjek bez jezika, bez baklje u srcu svome” – prvi su stihovi Slova o jeziku, pjesme Faruka Šahata, učenika trećeg razreda sarajevske Druge gimnazije. U svijetu u kojem za književnoumjetnički jezični stil gotovo da nema ni mjesta, ni interesa – Faruk ipak otvoreno izražava svoju ljubav prema književnosti. Kombinira je i sa ljubavlju prema informatici, koja je – kako kaže – poezija u tehnološkoj formi.

“U životu je moj san da se bavim poezijom, da stvaram u literarnom svijetu svoj imidž. Međutim, mislio sam se okrenuti informatici jer je to zanimanje za koje imam interes, a predstavlja budućnost. Poezijom ću da se bavim kada vremena u našoj zemlji budu bolja”, kaže Šahat.

Dok Faruk čeka da vremena budu bolja, profesor maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji, povodom ovog međunarodnog dana, kaže kako je dio politizacije života zapravo i politizacija maternjeg jezika, pa stoga u dijelovima zemlje i egzistiraju prakse segregacije u obrazovanju.

“Nesumnjivo je, i to je nauka utvrdila još u 19. vijeku, da mi ovdje u Bosni i Hercegovini govorimo jednim jezikom kojega nazivamo različitim imenima – bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik”, tvrdi Vedad Mulavdić, profesor maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo.

Škola u kojoj se nalazimo po mnogočemu je posebna, takvih nesumnjivo ima i drugdje, ali odnos prema različitostima ovdje nije samo deklarativan, već je potvrđen i u praksi. Atmosfera prijateljstva, tolerancije i međunarodnog razumijevanja misija je rukovodstva.

“Drugi put obilježavamo Međunarodni dan maternjeg jezika, mogu da izrazim zadovoljstvo što mi to uspješno radimo. Prije svega zahvaljujući profesorima koji su shvatili važnost ovog dana. Ali i učenicima koji su učestvovali u programu tokom tri dana obilježavanja, kao i prošle godine”, ističe Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije Sarajevo.

Sve što rade ide ka jednom cilju, a to je – kako tvrde, pomoći učenicima da kritički razmišljaju, posvete se učenju tokom cijelog života i postanu informirani građani globalnog društva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.