Projekat 'Muzeji u pokretu' za poboljšanje edukativne saradnje

Kultura 21. mar 201913:28 > 13:36
Muzej savremene umjetnosti RS

Novi projekat pod nazivom Muzeji u pokretu predstavljen je danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Nosilac projekta Muzeji u pokretu je MSURS, a projekat će imati za cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama u 28 opština BiH i realizuje se pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a u BiH, dok je partner na projektu Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Projekat Muzeji u pokretu podrazumijevaće niz organizovanih posjeta muzejima, u opštinama propisanih projektnim pozivom, gdje će se kroz preko 20 edukativnih radionica koje će voditi muzejski kustosi i pedagozi, osnovci upoznati sa radom ovih institucija muzeja, njihovom ulogom i značaju u društvu, kao i kolekcijama koje ove dvije muzejske ustanove baštine.

U proteklih 20 godina muzeji u lokalnim zajednicama suočavaju se sa egzistencijalnim problemima usljed kojih opada i kvalitet pružanja usluga i edukativne saradnje sa osnovnim školama. Na osnovu toga se primjećuje opadanje kvalitete obrazovanja i nepoznavanje kulturne baštine BiH od strane učenika i učenica osnovnih škola. Projekat Muzeji u pokretu ima zadatak da ispravi ovu situaciju.

Muzej savremene umjetnosti RS
Muzej savremene umjetnosti RS
Muzej savremene umjetnosti RS
Muzej savremene umjetnosti RS
Muzej savremene umjetnosti RS
Muzej savremene umjetnosti RS

Iako na prvi pogled veoma različiti, oba muzeja imaju zajednički cilj – da kroz edukativne programe koji su obuhvaćeni ovim projektom učvrste vezu sa lokalnim zajednicama, ali i da prošire svoje djelovanje i na ostala područja u Bosni i Hercegovini. Kroz umrežavanje i saradnju sa osnovnim školama, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine putem svojih obrazovnih programa nastojaće da na zanimljiv način odgovore na izazove sa kojima se učenici i učenice svakodnevno susreću kroz školovanje.

Nakon završetka konferencije za medije u Muzeju je počela i prva faza projekta. Pripremljen je specijalan edukativni program u kome učestvuju đaci šestih i sedmih razreda iz četiri osnovne škole u Banjaluci (O.Š. „Ivo Andrić“, O.Š. Branko Ćopić“, O.Š. „Jovan Jovanović – Zmaj“ i O.Š. „Aleksa Šantić“).

Tokom trajanja edukativnog programa učenici i učenice će biti u prilici da se upoznaju sa radom Muzeja, da posjete aktuelnu izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ uz pripremljeno specijalno vođenje kroz izložbu. Posebnost ovog događaja biće u mogućnosti da se učenici osnovnih škola takmiče u oblasti likovne umjetnosti kroz interaktivni kviz. Uz kustose muzeja i poznatog banjalučkog glumca Duška Mazalicu kroz znanje i zabavu pokušati da osvoje vrijedne nagrade.

Projekat Muzeji u pokretu realizuje se u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH., koji implementiraju UNESKO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF), saopćeno je iz MSURS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad