Svjedok o smjenama brojnih civilizacija na ovim prostorima

Kultura 31. mar 201917:38 > 17:52
N1

Banjalučka tvrđava Kastel predmet je istraživanja domaćih i srbijanskih arheologa. Već danima na ovom lokalitetu vrše se geofizička snimanja i iskopavanje temelja, u okviru projekta „Primjena savremene metodologije u arheologiji“. Za sada, istraživači kažu, na dobrom su putu da dođu do novi saznanja.

Tvrđava Kastel, na ušću Crkvene u Vrbas, jedan je od najstarijih spomenika Banjaluke i svjedoči o smjenama brojnih civilizacija na ovim prostorima. Dva temelja ove tvrđave ostaci su gradnje iz antičkog i srednjovjekovnog doba i dokaz su višeslojnog naseljavanja.

“Ovi plići zidovi se vode kao antički, ovi malo viši se vode kao srednjovjekovni, naravno bedemi koji okružuju Kastel su iz kasnijeg osmanskog perioda. Mi imamo materijal u Muzeju RS od istraživanja iz ‘70. godina prošlog vijeka i tada su pronađeni ostaci kuća koji se vode kao badenska kultura. To je tri hiljade godina prije nove ere”, kaže Ivana Pandžić, kustos arheolog Muzeja Republike Srpske.

Geofizička snimanja vrše stručnjaci iz beogradskog Viminacijuma i zahvaljujući ovoj neinvazivnoj metodi dobiće se snimak situacije pod zemljom.

“Njihove mašine imaju očitavanja na mnoge zidine, što ne znači da znamo iz kojeg su perioda ti objekti koji se nalaze pod zemljom. Nama je i nešto od dvije stotine godina isto pronalazak”, ističe Pandžić.

Nakon snimanja grupa areheologa će uporediti karte koje već imaju i ustanoviti koji su lokaliteti interesantni za nova iskopavanja.

Do tada na ovim, već vidljim, radi pet arheologa. Boris Radić, iz srebreničkog muzeja Skelani pridružio se banjalučkim kolegama.

“U čitavoj RS imate 15 arheologa i mi smo dužni jedni drugima da pomažemo. Da bismo formirali jednu ekipu od 7-8 arheologa potrebno je da se polovina nas odazove. U svijetu su ekipe od po 50 arheologa, mi to nemamo”, navodi Radić.

Na ovo, u današnje doba nimalo popularno zanimanje, odlučio se Aleksandar Milekić pripravnik u Muzeju Republike Srpske.

“U današnje vrijeme mladi se odlučuju za neke komercijalnije stvari, za nešto što će donositi profit. Ovo što mi danas radimo neki nazivaju entuzijazmom, ali to je posao kao i svaki drugi”, otkriva Milekić.

Puni entuzijazma, ali i ozbiljnosti i odgovornosti, ovi arheolozi tragaju za iskopinama na osnovu kojih se pručavaju drevne civilizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad