Martina Mlinarević Sopta na IUS-u: Pričaj glasno s Huzurom u sebi

Kultura 10. apr 201909:54 > 09:58
IUS

U utorak, 9. aprila 2019. godine, poznata spisateljica i novinarka Martina Mlinarević Sopta promovisala je svoju knjigu pod nazivom “Huzur” u prepunom amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Na veliko zadovoljstvo svih prisutnih, Martina je podijelila svoja iskustva, kao i to kako je nastala knjiga “Huzur”. IUS je, kao učesnik EU projekta Sistemske akcije za ravnopravnost spolova u visokom obrazovanju, a u cilju osnaživanja, kako žena, tako i muškarca, odlučio pozvati Martinu Mlinarević Soptu, kao eminentnu ženu iz javnog života našeg društva, da pošalje snažne, motivirajuće i ohrabrujuće poruke.

“Mislim da je izuzetno važno u Bosni i Hercegovini govoriti glasno o bilo kojoj temi zato što smo mnogo tihi o bilo čemu da se radi. Ja sam danas ovdje povodom moje knjige Huzur koja obrađuje posljednju godinu mog života i moju borbu sa karcinomom dojke, i to je zapravo ono o čemu ja nisam htjela šutjeti i staviti sve to pod tepih”, kazala je Mlinarević Sopta tokom promocije.

Njena poruka svim ženama je bila da idu na redovne preglede i vode računa o svom zdravlju, te da kada govorimo o zdravlju, ništa nije tabu.

IUS

“U našem institucijskom Planu jednakopravnosti spolova stoji kao obavezna aktivnost, promocija uzornih i osnažujućih modela ponašanja. Mislimo da je Martina bila savršen izbor trenerice i životan primjer osnažene žene koja može potaknuti sve mlade akademkinje, studentice, da glasno pričaju”, izjavio je koordinator SAGE projekta Emin Tahirović.

Nakon predavanja, organizirana je sesija gdje su posjetioci sa IUS-a ali i drugi gosti imali priliku razgovarati sa spisateljicom, a autorica je nakon događaja i potpisivala svoje knjige njenim mnogobrojnim fanovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad