Goran Tomašević dobitnik prestižne Pulitzerove nagrade

Kultura 17. apr 201920:41 > 20:42
Izvor: REUTERS/Andrew Kelly

Fotoreporter agencije Reuters Goran Tomašević jedan je od članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulitzerove nagrade, a ujedno i prvi srbijanski fotoreporter dobitnik Pulitzera, saopštilo je Udruženje novinara Srbije /UNS/.

Tomašević je nagrađen za fotografiju pijetla koji prolazi pored osamnaestogodišnjaka, koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

Fotografi agencije Reuters nagrađeni su za “živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike”.

Trenutno je u Najrobiju šef fotografa agencije Reuters za istočnu Afriku.

Tomašević je bio nominovan za ovu nagradu i 2014. godine za fotografije iz Sirije.

Goran Tomašević dobitnik je UNS-ove nagrade za novinarstvo bez granica 2012. godine.

Rođen je 1969. godine u Beogradu. Karijeru fotoreportera započeo je u dnevnom listu Politika 1991. godine, a pet godina kasnije izvještavajući o političkim događajima u bivšoj Jugoslaviji počeo je saradnju sa britanskom agencijom Reuters.

Od 1997. godine pokrivao je događaje na Kosovu, a tokom NATO bombardovanja bio jedan od rijetkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini.

Kao fotoreporter agencije Reuters izvještavao je iz Iraka u vrijeme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. godine.

Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svijetu obznanile pad iračkog režima.

Od 2002. do 2006. godine bio je Reutersov izvještač sa sjedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu.

Među historijskim događajima o kojima je svjedočio svojim objektivom jesu i revolucije u Egiptu i Libiji, izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, predsjednički izbori u Kongu i u Pakistanu, zemljotres u Kašmiru, Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine i Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Njemačkoj.

Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Afganistanu.

Goran Tomašević bio je fotograf godine agencije Reuters 2003, 2005. i 2011, a 2008. godine je dobio nagradu te agencije za najbolju fotografiju.

Dobio je i Kinesku nagradu za međunarodnu novinsku fotografiju 2004, a 2005. godine nagradu američkog Nacionalnog udruženja novinskih fotografa za najbolje foto-novinarstvo u kategoriji portreta i ličnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad