Spoj tanga i grčke tragedije kao uspjeh studenata ASU-a

Kultura 31. mar 201509:32 > 09:54
N1

Gosti Novog Dana bili su studenti treće godine odsjeka i za glumu Akademije scenskih umjetnosti i profesor Emir Fejzić, koji su nedavno na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija "Dioniz - Igrom do zelenog, 2015", sa ispitnim zadatkom predmeta Ples V, oduševili sve prisutne.

Ovo je naš prvi festival. Rumuni sa klaunima su bili baš onako zanimljivi, Zagreb je imao zaista duhovitu predstavu. Naša predstava je spoj tanga i glume, koristimo se govorom tijela i govornom radnjom istovremeno. To je spoj tanga i antičke tragedije“, kazao je Edis Bilić, jedan od studenata.

Njihova predstava je spoj plesa Tango i antičkog dijaloga i monologa, nesvakidašnje i zanimljive kombinacije.

To je ponajbolji spoj. Ogroman strast postoji u tangu i grčkim tragedijama, i onda je to neka poveznica koja povezuje te dvije stvari. Na predmetu Ples V smo se bavili Tangom, a što se tiče ispitne forme bavili smo se Orestijom i Trojom. Taj ispit je bio na odličnom nivou. Kada smo pozvani na učešće, nismo htjeli da to bude samo neki puki ispit“, kazao je Emir Fejzić, profesor na ASU.

Fejzić je još dodao da je prijedlog katedre bio da se spoje ta dva ispita, a veći uspjeh je sama činjenica da se većina studenata nikada nije bavio plesom

Prijedlog katedre je bio da spojimo ta dva ispita, ispit iz glume i plesa. Super je stvar što se većina njih nikada nije bavila plesom. To je veliki uspjeh kada pogledate do koje su tačke u procesu došli“, dodao je on.

Student Edis Bilić je još kazao da je pokret kao forma zahvalan jer predstvlja mogućnost da se izbjegne replika.

Pokret je mogućnost da se izbjegne replika. Replika je zadnje što izađe iz tebe, a pokret je ono što prvo. Neke stvari tek kasnije shvatimo da smo uradili kroz pokret iako smo mislili da smo uradili ples“, kazao je.