David Espinoza dobitnik najvećeg broja priznanja na MESS-u

Kultura 13. okt 201419:20 > 19:27
Facebook

Španski režiser David Espinoza, tvorac predstave "Moje veliko djelo" dobitnik je najvećeg broja priznanja 54. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Upravo je dodjelom nagrada završen ovaj festival.

 U Sarajevu, Zenici, Goraždu i Visokom, 25 predstava iz 18 zemalja imalo je više od 30 izvedbi u kojima je učestvovalo oko 300 gostiju. Predsjednica festivalskog žirija, Nataša Matijašec-Roškar izrazila je zadovoljstvo prikazanim repertoarom.

“Repertoar je bio širok, fantastičan, tako da smo i mi i publika bili suočeni sa faktom da je kazalište živo i ima svoju publiku, te da publika voli svoje kazalište, da voli predstave i da one izazivaju i provociraju, nasmijavaju.”

Najveći broj nagrada dobio je španski režiser David Espinoza, tvorac predstave “Moje veliko djelo”.

“Vrlo sam sretan zbog nagrade,a posebno sam sretan kako su ljudi reagovali na predstavu. Ovo iskustvo je bilo vrlo lijepo i osjećam da smo poklonili nešto građanima Sarajeva”, rekao je David Espinoza.

Predstave “Bojno polje sjećanja”, “Skupština” i “Mali mi je ovaj grob” dobile su značajna priznanja ovog festivala. Ipak, zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu dobila je srbijanska predstava “Koštana” u režiji Andras Urban-a.

“Drama o Mirjani i ovima oko nje. Ja sam igrala Mirjanu. I šta mi znači… trenutno mi nekako znači sve. Ja sam nekako najsretnije biće na svijetu, rekla je glumica koja je dobila nagradu za najbolju mladu glumicu.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Luk Perceval za predstavu «Front». Održan je i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi budućnost prošlosti. U edukativnom segmentu održane su dvije radionice i dva master-classa.