Ruben Ostlund predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala

Kultura 16. maj 201914:01 > 14:06
Podijeli:
Izvor: AFP

Jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, švedski režiser i dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

“Ponosni smo što će tako izuzetan autor kao što je Ostlund biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Ostlund spada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Festivalska publika je imala priliku vidjeti Ostlundove filmove ”Kvadrat“ na 23. SFF-u (2017.), ” Turist” na 20. SFF-u (2014.) i ”Igra“ na 17. SFF-u (2011.).

Ruben Ostlund rođen je 1974. na otočiću Styrso, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa sa kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš, Ostlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima. Tu sklonost je razvio i usavršio tokom studija filma, i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Ostlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.

Njegov prvi igrani film, ”Mongoloid s gitarom“, koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu ”Fipresci“ na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima, te je učinio Ostlunda međunarodno poznatim.

Dvije godine kasnije, sa kratkim igranim filmom ”Incident kod banke“, u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinalu osvaja Zlatnog medvjeda.

Njegov treći igrani film, ”Igra“, premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur. Nakon premijere u Cannesu, film “Igra“ je prikazan na brojnim drugim svjetskim festivalima, uključujući festivale u Veneciji i Torontu, gdje je osvojio niz prestižnih nagrada. Između ostalog, film je nominovan za nagradu evropskog parlamenta LUX i osvojio je najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, ”Turist“, 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u preko 70 zemalja svijeta.

Njegov peti igrani film, ”Kvadrat”, osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku, saopćeno je iz SFF-a.
SFF ove godine će biti održan od 16. do 23. augusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad