Otvoren viteški festival 'Kastrum'

Kultura 08. jun 201918:38 > 18:56
N1

Zidine Kastela u Banjaluci zaposjeli su vitezovi, kraljevi i dvorske dame, a sve u okviru 2. međunarodnog festivala Kastrum. Organizatori viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija", ugostili su i vitezove iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.

Posjetioci viteškog festivala mogu vidjeti takmičenja u streličarstvu, mačevanju, prikaz srednjovjekovne viteške borbe, bohurt borbe, ples sa vatrom, žonglere, kao i izložbu srednjevjekovne odjeće, obuće, nakita, oruđa i oružja u Kamenoj kući.

Festival je počeo u Sabornom hramu Svete Trojice gdje je održano i simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine. Djevojke su bile u sviti Jelene Anžujske, te prikazale šta je značilo biti dama srednjeg vijeka.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Kralj Dragutin, kojeg je oživio glumac Duško Mazalica pokazao je kako se ophodi sa ženama, a zašto je našoj novinarki tri puta poljubio ruku, pogledajte u priloženom videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad