Otvoren viteški festival 'Kastrum'

Kultura 08. jun. 201918:38 > 18:56
Podijeli:
Izvor: N1

Zidine Kastela u Banjaluci zaposjeli su vitezovi, kraljevi i dvorske dame, a sve u okviru 2. međunarodnog festivala Kastrum. Organizatori viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija", ugostili su i vitezove iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.

Posjetioci viteškog festivala mogu vidjeti takmičenja u streličarstvu, mačevanju, prikaz srednjovjekovne viteške borbe, bohurt borbe, ples sa vatrom, žonglere, kao i izložbu srednjevjekovne odjeće, obuće, nakita, oruđa i oružja u Kamenoj kući.

Festival je počeo u Sabornom hramu Svete Trojice gdje je održano i simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine. Djevojke su bile u sviti Jelene Anžujske, te prikazale šta je značilo biti dama srednjeg vijeka.

Kralj Dragutin, kojeg je oživio glumac Duško Mazalica pokazao je kako se ophodi sa ženama, a zašto je našoj novinarki tri puta poljubio ruku, pogledajte u priloženom videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad