Večeras otvaranje Festivala 'Baščaršijske noći 2019'

Kultura 01. jul 201907:35 > 07:37
N1

Festival „Baščaršijske noći 2019“, koji je nakon skoro četvrt stoljeća prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u Bosni i Hercegovini, bit će otvoren večeras.

Festival svečano otvara koncert Gudačkog orkestra i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će biti upriličen u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS s početkom u 20 sati.

Ovogodišnji koncert na otvaranju “Baščaršijskih noći” će biti u znaku saradnje sa Muzičkom akademijom u Sarajevu. Publici će se predstaviti nastavnici, asistenti, alumni (bivši) i trenutni studenti Muzičke akademije u Sarajevu izvodeći djela koja su komponovali veliki svjetski autori: Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski.

Najavljeno je da će tokom festivala, koji će trajati do 31. jula, biti održano 26 programa u kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti – klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.

Na taj način, kako su rekli organizatori, Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju upotpunjuje već pune 24 godine.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Edin Kukavica je napomenuo da su svi programi u okviru “Baščaršijskih noći” besplatni. Ni za jedan se ne naplaćuje karta, a za one koji su posebno posjećeni, zbog kapaciteta dvorana u kojima se održavaju, nužno je podijeliti određeni broj karata.

Pokrovitelj Festivala “Baščaršijske noći 2019.” je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad