Mostarski teatar mladih u borbi za opstanak

N1

Mostarski teatar mladih jedina je kulturna institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja se samostalno finansira. Od osnivanja djeluje u kontinuitetu uprkos svim nedaćama, a za manje od mjesec dana mogao bi zatvoriti svoja vrata.

“Određeni broj mjeseci nismo u stanju da servisiramo troškove najma prostora koji koristimo. Ako ne riješimo to do 1.9 morat ćemo ponovo ići na ulicu. Nije nam to ništa nepoznato, priča o gašenju, prestanku rada ne dolazi u obzir, ali doći ćemo u situaciju da ne možemo igrati kontinuirano predstave, ne možemo raditi snažno svakodnevno kako smo radili, ali preživjet ćemo”, rekao je Sead Đulić, direktor MTM-a.

Za kratko vrijeme stigla je podrška prijatelja iz raznih krajeva svijeta, ponuđena im je pomoć, ali ne i od strane gradske vlasti koja finansijsku pomoć ne pruža već punih osam godina.

“Jedino je rješenje da oni koji odlučuju o kulturi, o trošenju novca u gradu, shvate da MTM postoji preko 45 godina, radi, donosi nagrade, priča pozitivnu priču o Mostaru širom svijeta. Nas nema ni u jednom gradskom dokumentu, ni u jednoj strategiji, ni u jednom programu, planu, ništa iza čega stoji Grad, dakle mi nemamo nikakva prava”, dodao je.

Bitka za opstankom vodi se već duži vremenski period, kažu glumci, no sada se teatar našao pred finansijskim kolapsom.

“Posmatrajući kontekst u kojem se Grad sad nalazi i utrkivanje za Evropsku prijestolnicu kulture 2024 i činjenicu da mi nismo na tom programu da nas niko ne želi fundirati to je automatski kriza”, rekao je glumac Ali Kamer Aksoy.

Mostarski teatar mladih je, kako pručuju i teatar i pozorište i kazalište. To je, kažu, prije svega ideja snažno distancirana od svih ideologija, nacionalizama i podjela bilo koje vrste.

“Mostar je trenutno podijeljen grad, a teatar se bavi spajanjem i približavanjem ljudi, dakle suprotno od onoga šta je Mostar trenutno”, naveo je Kemal Krpo, glumac.

“Teatar je mene promijenio, jer ja sam u teatru naučio da budem čovjek, da gledam stvari iz druge perspektive, jer teatar spaja, mi smo svi zajedno spojeni, provodimo vrijeme skupa, radimo, probamo i volimo se”, kazao je Faris Količić, glumac.

Predstave MTM- a dostizale su visoke umjetničke domete i često pomicale granice umjetnosti teatra, a prve teatarske korake ovdje su učinili Dragan Despot, Snježana Martinović, Belma Lizde, Robert Pehar i brojnih drugi. No sudbina ovog teatra koja je iznjedrila veliki broj poznatih imena i dalje ostaje upitna. Diretkor kao i ostali članovi nadaju se da će gradska vlast u konačnici ipak prepoznati njegovu važnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad