Otvorena izložba fotografkinje Brigitte Lacombe

Kultura 17. aug 201913:17 > 13:32
Fena

Povodom 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala u Umjetničkoj galeriji BiH danas je otvorena izložba “Cinema/Portraits“ ugledne fotografkinje Brigitte Lacombe. Izloženo je 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje s uticajnim filmskim autorima, koje otkrivaju pogled iznutra na kinematografiju.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala kazao je da su postavku izložbe dogovorili prošle godine, kada je Lacombe bila član žirija SFF-a.

“Drugog dana festivala počele su projekcije u mnogim programima, ali imamo zadovoljstvo predstaviti nešto što je povezano s filmom. To je nevjerovatna izložba posebno kreirana za Sarajevo Film Festival od naše velike prijateljice i velike umjetnice Brigitte Lecombe”, istakao je Purivatra prilikom otvorenja izložbe.

Lacombe, koja je došla i na ovogodišnje izdanje SFF-a, istakla je da fotografije, koje je odlučila predstaviti u Sarajevu, nisu najintimnije koje je ovjekovječila, ali da se radi o dobroj selekciji njenih djela koja je stvorila posljednjih 40 godina otkako radi na filmu.

“Pripremanje izložbe traje veoma dugo i jako je teško izabrati fotografije. Imam jako puno fotografija i svaka izložba je drugačija. Posebno biram fotografije u skladu s tim šta ona predstavlja u određenom trenutku. Tako da su ove fotografije izabrane baš posebno za izložbu u Sarajevu, a ova ista izložba će ići i u Zagreb”, kazala je Lecombe.

Lacombe je počela raditi na filmu 1975. godine kada je pozvana na set filma “Svi predsjednikovi ljudi“ Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set “Bliski susreti treće vrste“ Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima, te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih. Posljednjih 25 godina sarađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman”, čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine.

Crno bijele i fotografije u boji uramljene su u ramove od orahovog drveta koje je posebno za izložbu u Sarajevu izradila bh. firma “ARTISAN“, po želji umjetnice kojoj se prošle godine jako svidio namještaj koji proizvodi i ljepota drveta od kojeg je napravljen. Stoga je izrazila želju da ramovi za njene fotografije budu izrađeni upravo od tog drveta.

Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, predstavlja dio umjetničkog rada Lacombe i nudi rijedak lični pogled na savremenu kinematografiju.

Izložba “Cinema/Portraits“ biće postavljena od 17. augusta do 7. septembra ove godine u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad