Kurić za N1: Zbog pozicije ministra odbio sam neke kolege, bilo je malo ljutnje

Kultura 21. aug 201922:19 > 22:21
N1

Insistirao sam da se filmska industrija ne posmatra kao potrošačka. Pogledajte samo koliko sredstava kanton i privreda zarade od Sarajevo Film Festivala, tako je isto sa produkcijom filma, kazao je za N1 ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić.

Jeste li saglasni da je vrijeme SFF-a najljepše vrijeme u Sarajevu?

Jeste. Najljepše je Sarajevo u ovom periodu. Mislim da je to dobra stvar jer je nama obaveza da pravimo slične programe kako bi oživjeli kompletnu godinu. Žalosno je ne napraviti još nešto pored SFF-a.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kritikovao je federalnu vladu kazavši da je u 2019. bilo najmanje ulaganja u film u posljednjih 50 godina. A onda danas pojavila se vijest da će Vlada KS sljedeće godine izdvojiti dva miliona maraka?

Purivatra je rekao za federalni nivo. Prije tri godine kantonalna vlada izdvajala je za filmsku industriju svega 150.000 KM . Sada je ta stavka 800.000. Za narednu, 2020. godinu uložit će se dva miliona maraka. Insistirao sam da se filmska industrija ne posmatra kao potrošačka. Pogledajte samo koliko sredstava kanton i privreda zarade od Sarajevo Film Festivala, tako je isto sa produkcijom filma. Mi moramo prezentirati da je to realan sektor kako bi privrednici vidjeli korist od toga. Kada se do te mjere razvije filmska industrija onda će se razviti i autorski film.

Koliko Vlada KS izdvaja za SFF?

250.000 KM.

Poželite li malo prohodati tepihom kao glumac, a ne ministar?

Jeste, još se uvijek fotografišem kao glumac (smijeh).

Kad ste posljednji put kao glumac bili na SFF-u?

Ne znam. Davno je bilo. Možda sam posljednji put bio sam “Nafakom”. Dok sam na poziciji ministra odbio sam mnoge kolege, neki se malo naljute. Nije pristojno niti imam vremena da nešto drugo radim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad