Kako je protekao Sarajevo Film Festival?

Kultura 23. aug 201917:05 > 19:17
N1

Danas se svečano zatvara 25. Sarajevo Film Festivala. SFF je u proteklih osam dana okupio preko 100.000 ljudi iz cijelog svijeta, a crvenim tepihom, odnosno bosanskim ćilimom, prošetale su se i neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije.

Alejandro Gonzalez Inarritu, Isabelle Huppert, Gael Garcia Bernal, Pawel Pawelikovski, Tim Roth prošetali su Bosanskim ćilimom ovog 25. izdanja Sarajevo Film Festivala.

“Hvala što ste ovdje, hvala ovim ljudima, ovo je nevjerovatno. Nadam se da ćete se zabaviti, jer festivali za to i služe, za otkrivanje stvari i davanje ljubavi. Velike ljubavi, velika srca. Nadam se da ću se vratiti ovdje i imati vremena i da pogledam film. Volim vas”, kazao je Tim Roth, poznata holivudska glumačka zvijezda.

Na Festivalu je prikazano rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja svijeta, a o diverzitetu Festivala govore i nagrade “Srce Sarajeva” dodijeljene za izvrsna dostignuća u svjetskoj, regionalnoj i domaćoj kinematografiji.

Najboljim igranim filmom proglašen je Take Me Somewhere Nice, režiserke Ene Sendijarević.

Dodijeljene su i nagrade publike. Najboljom serijom proglašena je druga sezona popularnog dramskog trilera “Senke nad Balkanom 2”, režisera Dragana Bjelogrlića.

Sarajevo Film Festival ove godine na svom 25. izdanju okupio je blizu 100.000 ljudi, potvrdio je za N1 direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Osim odličnih filmova, na ulice glavnog grada, doveo je i hiljade stranih gostiju. Sarajevo je posljednjih dana jedna od najatraktivnijih evropskih lokacija. Interes za smještajne kapacitete je ogroman pa su građani glavnog bh. grada izdavali i sobe u svojim stanovima. Iako je festival pri kraju, slika brojnih turista na ulicama grada se ne mijenja.

Opširnije pogledajte u prilogu Ike Ferrer Gotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad