Goran Bregović održao koncert u sarajevskoj Skenderiji

Kultura 25. aug 201908:08 > 08:12
Fena

Popularni muzičar Goran Bregović održao je sinoć u sarajevskoj Skenderiji koncert „Tri pisma iz Sarajeva".

Posjetitelji su uživali u muzici koja spaja različite kulture i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad.

Imali su prililku čuti violinu koja se svira u tri osnovna manira – kršćanskom, klasičnom, kako se svira klasična muzika – klezmer kako sviraju Jevreji – i orijentalni način, koji je jedna tehnika posve različita, kojom sviraju muslimani na Orijentu.

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko.

Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije sa horom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost bila je izvorna grupa “Sifet & Mehmed” iz Živinica.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Prvobitno koncert je trebao biti održan na Bijeloj tabiji, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze promijenjena je lokacija.

Bijela tabija bila je želja Bregovića jer zna da je to “najljepše mjesto s kojeg se može vidjeti grad“. Zato se u protekla četiri mjeseca radilo na uređenju posebnog ambijenta na tabiji, u kojem je publika, zahvaljujući rezervnoj opremi, ipak mogla uživati i u dvorani „Mirza Delibašić“.

Prvi put ovaj koncert je izveden 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis sa L'Orchestre national d'Île de France.

Nakon toga je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Meksiko Sitiju, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišnjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, te je večerašnji koncert u Sarajevu bio svojevrsna kruna svjetske turneje „Tri pisma iz Sarajeva“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad