Kraj ljetne pauze: Sve spremno za novu pozorišnu sezonu u Sarajevu

Kultura 02. sep 201916:56 > 19:37
N1

Ljetna pozorišna pauza je završena. Sve je spremno za novu pozorišnu sezonu. Publika ima priliku gledati najuspješnije sarajevske predstave ali i premijere novih predrstava. Osim toga kreću i teatarski festivali. Provjerili smo šta će to sve publika imati priliku gledati u novoj pozorišnoj sezoni.

Nakon ljetne pauze, u teatrima je sve spremno za novu pozorišnu sezonu.

U saradnji sa Jazz festom publika će ponovo u SARTR-u imati priliku uživati u koncertnoj sezoni ‘Grlom u jagode’. Osim toga, tu su svakako i predstave za koje je publika u prošloj sezoni bila itekako zainteresovana.

“Publika će moći da vidi predstave ‘Jedvanosimsoboakalomistobo’ u toj predstavi je novost što imamo novog člana u podjeli, igra Belma Lizde Kurt. Takođe u predstavi ‘Majka’ igra isto Belma, i predstavu ‘Majka’ moćiće te da vidite ovoga mjeseca”, kazao je Aleš Kurt, direktor SARTR-a.

Nakon toga slijedi premijera predstave ‘Bullying collection’ u režiji Aleša Kurta, a u kojoj će igrati veći dio ansambla. Premijera je sredinom novembra, što je ujedno prva premijera u SARTR-u u ovoj sezoni.
Sa druge strane, u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru festivala MESS publika će imati priliku pogledati predstavu ‘Kavkavski krug kredom’.

“Našu sezonu ćemo otvoriti 14. septembra koncertom hora Opere gdje učestvuju solisti hora opere naše kuće Sarajevska filharmonija, pod dirigentskom palicom Darija Vučića. U nastavku slijedi Balet fest i MESS koji će sigurna sam, donijeti fantastičan program. I naravno publiku očekuje reprizni repertoar sa našeg programa”, kazala je Aida Palinić, direktorica marketinga Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kamerni teatar 55 nastavlja saradnju sa Metropolitan operom ali i sa svojim repertoarom koji je publici itekako poznat.

“Kamerni priprema jednu, odnosno do kraja godine, dvije nove predstave ‘Pozorište za početnike’ i tekst Mirze Skenderagića ‘Nazovi me kada završiš'”, kazao je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55.

U Pozorištu mladih Sarajevo pozorišna sezona počinje već 5. septembra.

Mi nastavljamo kao i proteklih godina saradnju sa teatarskim festivalima, 5. septembra Juventa festivala i narednih 5 dana imamo predstave iz regiona. Krajem septembra, tačnije 20. septembra premijerna predstava ‘All Inclusive’ autorice Amile Terzimehić”, kazao je Adnan Rešić, PR Pozorišta mladih Sarajevo

Za one najmlađe, polovinom oktobra, spektakl. Predstava ‘Ljepotica i zvijer’ u režiji Adisa Bakrača na sceni Pozorišta mladih.

Nova pozorišna sezona donosi nove zanimljive sadržaje. A svi oni koji nisu uspjeli pogledati neke od najuspješnijih sarajevskih predstava poput ‘Sjećaš li se Doli Bel’, ‘Snijeg’, ‘Avanture Toma Sawyera’, ‘Svu moju ljubav’, ‘Ime’,imaće prilike pogledati u novoj pozorišnoj sezoni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.