Banjalučki mač u kamenu izronio iz dubina Vrbasa

Kultura 17. okt 201918:36 > 18:37
N1

Srednjovijekovni mač, koji se nalazio na 11 metara dubine, danas su, nakon više mjesečnih priprema, izvadili ronici Kluba BUK , arheolozi Muzeja Republike Srpske i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ovog entiteta.

Srednjovijekovni mač, sa11 metara ispod vode, zariven u kamen i sedru, danas su, druženim snagama, ronici i arheolozi iznijeli na površinu.

“Većina mača je bila u sedri i sedimentu, a najbitniji dio, tj. dio unakrsnice je baš bio u kamenu”, otkriva Ana Ćurić, ronilac i zaposlena u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

Procjenjuje se da ova jednoručni ili bastardni mač potiče iz 13. ili 14. vijeka, nakon iznošenja na površinu slijedi konzevracija i restauracija, a sljedeće godine bi trebao biti i izložen u Muzeju Republike Srpske.

“On na sebi ima jedan sloj sedimenta, sedre, kada ga očistimo možda dođemo do podataka gdje iskovan ukoliko se na sječivu bude nalazila oznaka kovnice. Kada prođe konzervatorsku obradu, a specijalno zbog ovog je došla koleginica iz Konzervatorskog instituta u Beogradu, koja će mač konzervatorski obraditi, očistiti i pripremiti za izlaganje i ja se nadam da će sljedeće godine biti u našoj stalnoj postavci”, ističe Janko Vračar, savjetnik i istoričar u Muzeju RS.

Upravo je ovaj mač bio i okidač da se više pažnje posveti podvodnoj arheologiji. Osmišljen je zajednički projekat da ronioci prođu kurs arheologija, a arheolozi ronjenja.

“Uključili smo sve relevantne institucije da bi se jedan ovakav eksponat, koji je star oko 600 godina, izvadio iz vode. I posebno bih istakao da u ovoj zadnjoj operaciji vađenja mača iz vode učestvuju dvije dame, jedna je završila kurs arheologije, a druga radi u muzeju”, kaže Boris Trninić, Ronilački klub BUK.

U proteklih skoro devedeset godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan ovakav srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad