Uspješna godina iza Narodnog pozorišta Tuzla

Kultura 17. dec 201917:44 > 19:07
N1

I pored nedostatka uslova u kojima rade, Narodno pozorište Tuzla iza sebe imaju izuzetno uspješnu godinu. Više od 60 puta izvedene su i domaće i gostujuće predstave, a posebno su bili uspješni "Pozorišni dani" gdje su sve predstave bile rasprodate do zadnjeg mjesta. Van svih mogućnosti koje ima, pozorište je uradilo i značajan broj premijera, osvojilo nagrade, gostovalo i udomaćilo brojne glumce. Volje i entuzijazma ima, ali nedostaje podrška nadležnih institucija.

Pozorištu nedostaje administrativnog osoblja, glumica, scenskih tehničara, sufler, krojač. Uspjeha ne manjka. Pozorište je tokom godine imalo ljudskih i materijalnih kapaciteta za jednu i po predstavu, a uradilo je šest premijera.

“Kako uspijevamo? Uspijevamo iz jedne velike ljubavi prema svom poslu iz entuzijama ljudi koji rade u i oko Narodnog pozorišta Tuzla. Mislim da to zapravo predstavlja i recept za uspjeh”, kaže Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Uspjeha ima. Na festivalu u Jajcu, Kemal Bašić dobio je nagradu za najbolju dramaturgiju za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, dok je predstava “Pijana noć” na festivalu u Brčkom, osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni publike, a kostimografkinja Vesna Teodosić nagradu za najbolji kostim.

“Najzahtjevnija predstava je bila ‘Pijana noć’. Skoro 30 glumaca, a nešto više kostima jer se neki presvlače više puta. Postoji prilično bogat fundus kostima u pozorištu ali neke smo morali sami praviti”, ističe Vesna Teodosić, kostimografkinja Narodnog pozorišta Tuzla.

“Uspjeli smo napraviti neki momenat u pozorišnom životu BiH, da ovo pozorište postaje prepoznatljivo, da se o njemu priča i da publika jako dobro reaguje na ono što se ovdje radi. Mislim da to treba iskoristiti da bi stvari bile još bolje”, dodaje Kemal Bašić, dramaturg Narodnog pozorišta Tuzla.

Pozorište se ponosi činjenicom da u predstavama redovno debitiraju mladi glumci koji igraju rame uz rame sa starijim kolegama. Na pozorišne daske donose energiju, elan i volju.

“Mislim da su tu za kolege, što je najbitnije. Da možemo komunicirati, da nema te razlike oni su stariji, mi smo mlađi. Ima razlike po pitanju iskustva, ali oni su tu uvijek da nas poguraju malo”, navodi Jasmina Ibrahimović, glumica Narodnog pozorišta Tuzla.

“To je ona budućnost koja dolazi. Mislim da je svijetla, obzirom na te potencijale, talente, radinost. Uspostavljamo prijateljske odnose, uvezuje se Akademija sa pozorištem. Ja sam zadovljan s tim i mislim da ima budućnosti kada je u pitanju umjetnost”, kaže Midhat Kušljugić, glumac Narodnog pozorišta Tuzla.

Važan projekat ove godine bio je i ponovno pokretanje časopisa Pozorište, za sada u online izdanju. Pozorišnoj sceni treba kulturni časopis i pozorišna kritika, poručuju iz tuzlanskog pozorišta.

Osvojene nagrade, učešće na festivalima i drugi uspješni projekti, podstrek su za daljnji rad, kažu iz ove institucije. Isto tako, svi ti uspjesi, signal su da državne institucije moraju više ulagati u kulturne ustanove kao što je Narodno pozorište Tuzla koje je okosnica kulture u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad