Fotografiju godine za N1 biraju fotografi iz Srbije, BiH, Slovenije…

Kultura 31. dec. 201919:27 > 19:41
Podijeli:
Izvor: AFP, Reuters

Dokumentarni fotografi iz regiona birali su za N1 fotografije koje su po njihovom izboru obilježile proteklu godinu.

Za fotografa agencije AFP Andreja Isakovića (Srbija) to je fotografija iz Brazila, načinjena tokom požara u Amazoniji. Autor fotografije farmera i njegovog psa koji hodaju kroz zgarište je Carl de Souza.

“Ova jaka fotografija pokazuje sav nemar savremenog društva na prirodu čiji smo svi neraskidivi dio”, rekao je Isaković o ovoj fotografiji. 

Izvor : CARL DE SOUZA / AFP

 “2019. godinu, tj njenu drugu polovinu, obilježili su protesti građana od Santiaga, La Paza, Bejruta, Hong Konga, Barcelone, Pariza, pa do Beograda”, ocjenjuje fotograf Reutersa Marko Đurica (Srbija). 

Njegov izbor je zato fotografija sa protesta protiv vlade Čilea 4. novembra, čiji je autor njegov kolega Jorge Silva.

Izvor : Horhe Silva / Reuters

 Dokumentarni fotograf Midhat Poturović (BiH) izdvojio je fotografiju migranata u kampu Vučjak.

“Ovu godinu su za mene obilježile fotografije migranata i izbjeglica u BiH. Od svih fotografija koje sam vidio, a koje ukazuju na nehumane uslove u kojima žive migranti i izbjeglice, većina je snimljena tokom dana u kampu Vučjak. Ova fotografija se izdvaja i tjera na razmišljanje kako je tim ljudima tokom noći, kada su temperature puno niže“, naveo je on.

Izvor : Reuters/Marko Djurica

Fotograf Voranc Vogel (Slovenija) izdvojio je fotografiju Simona Dosona, kao ilustraciju Brexita.

“Definitivno je događanje oko Brexita bila jedna od centralnih tema u 2019. Situaciju je u političkoj kampaniji najbolje iskoristio Boris Johnson, koji je u kompleksnosti situacije prstom neprestano pokazivao na jedan i jedini cilj – Brexit. Uz ovakvu populističku kampaniju nije obratio pažnju na ostale probleme Velike Britanije ili na to šta će se u zemlji dogoditi pošto se dostigne – Veliki cilj”, naveo je taj slovenački fotograf.

Izvor : Reuters/Simon Dawson

Za dokumentarnog fotografa Marka Risovića, iz fotokolektiva Kamerades, (Srbija), jedna od najboljih fotografija protekle godine nastala je u pojasu Gaze.

“Rat je još jedan u nizu besmislenih izuma čovječanstva. Potreba za ubijanjem drugih pripadnika sopstvene vrste usljed najnižih i često iracionalnih pobuda svojstvena je samo ljudima. Ponekad, u haosu ratnih razaranja, pojavi se naznaka normalnog života koja predstavlja sjeme nade za čovječanstvo. Ova fotografija se može čitati na mnogo različitih načina, ali njena osnovna poruka je nedvosmislena – život će uvijek pronaći put ka svjetlosti, ma koliko nemoguće to ponekad izgledalo”.

Izvor : Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

“Na pragu 2020. čini se da živimo u distopijskoj budućnosti, umjesto apokaliptičnoj sadašnjosti. Da parafraziram Aristotela – nije isto biti dobar (ispravan) čovek i dobar (poslušan) građanin”, rekao je fotograf Nemanja Jovanović (Srbija) objašnjavajući svoj izbor fotografije čiji je autor Ivan Alvarado. Fotografija je nastala tokom protesta protiv vlade u Čileu.

Izvor : REUTERS/Ivan Alvarado

Fotograf Vladimir Živojinović (Srbija) odabrao je fotografiju sa festivala u Pamploni, autora Jona Naske.

Izvor : REUTERS/Jon Nazca

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad