Neobična izložba u Sarajevu

Kultura 16. jan 202017:20 > 18:00
N1

U prostorijama Udruženja "KreArtivci" u Sarajevu otvorena je neobična i zanimljiva izložba, na kojoj je predstavljeno oko 150 radova pirografije na koži, drvetu i papiru. Članice udruženja su kazale kako nije ni malo lako napraviti neki eksponat, ali da ih izrada opušta.

Kurseve slikanja, dekupaža, zlatoveza, ali i pirografije, organizuje Udruženje “KreArtivci” koje je osnovano prije četiri godine, a danas ovo udruženje broji oko 50 članica.

“Većinom su to žene oboljele od karcinoma ili su imale neke druge traume u životu, ali mi je drago naglasiti da imamo i mlađih članica, a imamo i članica po 75 godina”, rekla je Lejla Popara, predsjednica Udruženja.

Jedna od članica udruženja, od samog osnivanja, ali i edukatorica, je Čatić Dženana koja se opredjelila za, kako kaže stariju i komplikovaniju tehniku, koja se radi sa četiri konca. Zlatovez.

“Da kažem da nije teško, teško je, ali ja sam našla, da mogu iskoristiti svoje slobodno vrijeme na taj način i jako puno me opušta, tad zaboravim… Kad sjednem za džerdžef, igla, konci…i onda ja zaboravim na sve ostale probleme”, poručila je.

Radovi na ovoj izložbi su nastali u okviru projekta “KreArtivne pirografkinje” koje je realizovano uz pomoć Opšine Stari Grad Sarajevo.
Pirografija je stara tehnika, ukrašavanja drveta ili kože, uz pomoć zagrijanih, vrućih predmeta sa pirografskim uređajem.

“Izložba je na papiru, koži i drvetu. Drvo je opće poznato, papir i koža zaista nisu, ni kod nas i u regiji. Osim toga, na ovoj izložbi će te vidjeti mnoge druge predmete, kojima će se naše udruženje predstaviti, sve ono što naše članice rade na ovoj izložbi možete vidjeti”, kazala je Lejla Popara.

U narednom periodu Udruženje “Kreartivci” planiraju projekat enkaustike – najstarije tehnike – slikanja voskom.

Do tada, posjetioci, na ovoj jedinstvenoj izložbi, prodajnog karaktera, mogu vidjeti oko 150 eksponata, koje su ručno radile članice udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad