Predstava o živoj i još uvijek gonjenoj Crkvi bosanskoj

Kultura 25. jan 202016:41 > 16:48
N1

Tuzla od ove noći na repertoaru matične pozorišne kuće ima novu teatarsku postavku, naslovljenu - "Crkva bosanska" koja je nastala pod redateljskom palicom Zlatka Pakovića. Premda naslov to sugerira, ovdje ipak nije riječ o historijskoj predstavi, već u tuzlanskom pozorištu izgrađenoj živoj i još uvijek gonjenoj Crkvi bosanskoj, kako kaže autor. Ono što je polazišna osnova komada, ujedno i središte radnje, pitanje je - ko je zapravo dobar čovjek?

Ideja predstave da je ono suštinsko što povezuje ljude, istina. Svi oni koji su spremni da govore istinu, trpe negativne posljedice, smatra autor.

“Tih ljudi ima među nama, ali o njima se malo govori, jer je teško izdržati prisustvo takvih snažnih ličnosti. Teško je ogledati se i neprijatno u ogledalo njihovih djela. Mi smo htjeli da istaknemo upravo takve ljude. Govorimo čak o njihovim imenima”, kaže Zlatko Paković, autor i reditelj.

“Mi smo u međuvremenu zaboravili voljeti, postali smo slijepi na lijepo, izgubili osjećaj za dobro. I to je pakao koji živimo. To je Sartreov pakao. Pakao nas ne čeka na onom svijetu, mi pakao živimo, a mi smo ga sami proizveli. Ova predstava se bavi time”, dodaje Irfan Kasumović, glumac.

Ovaj pozorišni komad istražuje kakva je sudbina dobrog čovjeka u savremenom društvu, a ona je i danas u duhu antičke tragedije jer čovjek još uvijek traži hrabrost da bude ličnost kojom se ne može manipulisati.

“Zato što je provokativna, zato što govori o tom blatu u kojem živimo. Svi smo našminkani, lijepo obučeni, sve je to fino. Ali znamo da živimo u haosu. Vrlo rijekto imamo priliku da se sa scene tačno upire prstom u oko tim ljudima zbog kojih nam je ovako”, tvrdi Siniša Udovčić, glumac.

“Puna su nam usta morala, istine. Svi mi za sebe smatramo da smo dobri ljudi, ali nismo dovoljno hrabri da sebi priznamo niz kompromisa koje pravimo. Nismo dovoljno hrabri da kažemo sebi da smo u međuvremenu postali loši ljudi, a da toga nismo ni svjesni”, zaključuje Kasumović.

Saradnja sa Pakovićem izuzetno je značajna za tuzlansko pozorište, ali i mlade glumce.

“Divan je zato što vjerujem da pravi predstave koje su zaista potrebne društvo. Mi imamo prvo građansku dužnost da govorimo o tome, pa onda umjetničku”, ističe Jasmina Ibrahimović, glumica.

“Za nas to predstavlja jedan određen iskorak u smislu pozorišne estetike i žanra. Mi u biti nastavljamo našu programsku orjentaciju sa raznovrsnim sadržajem kojeg nudimo našoj publici”, otkriva Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Pakovićevi komadi se suočavaju sa važnim političkim i društvenim problemima i beskompromisni su u svojoj kritici. On kroz umjetnost do kraja razobličava društvo i vrijeme u kojem živimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad