Skandal na Berlinalu, povlači se nagrada zbog nacističke prošlosti direktora

Kultura 31. jan 202018:20 > 18:22
REUTERS/Annegret Hilse

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) saopštili su da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Istraga nedjeljnika Zeit “bacila je novo svjetlo na ulogu Bauera, prvog direktora festivala, u nacističkog politici kinematografije”, naveli su organizatori i dodali da povlače nagradu ustanovljenu u njegovu čast.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, Zeit je prenio da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Joseph Goebbels, ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je Zeit i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije koji su inače bili pod potpunom kontrolom Goebbelsa za vrijeme Trećeg rajha.

Njemački nedjeljnik je dodao da se Bauer, koji je bio direktor Berlinala od 1951. do 1976. godine, poslije Drugog svjetskog rata pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma.

Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namijenjena za film koji otvora nove umjetničke perspektive u kinematografiji.

Ovogodišnji, 70. festival počinje 20. februara, a predsjednik žirija će biti britanski glumac Jeremy Irons.

Na festivalu se dodijeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Grand prix žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodijeljuje nagrada Teddy za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad