Dr. Zo o svom životu i novoj pjesmi čiji je refren otkrio gledaocima N1

Kultura 04. feb 202014:34 > 14:40
N1

Inžinjer saobraćaja, reper i poljoprivrednik Dženan Hodžić, kao reper poznatiji pod imenom Dr. Zo govorio je za N1 o filmu "Pljuni u šake" u koji je pretočen njegov život. Film je radio Tarik Hodžić, tvorac popularnog filma Scream for me Sarajevo. Hodžić je govorio i o novom singlu, za koji se nada da će objaviti do Dana nezavisnosti zbog simbolike i tematike pjesme.

“Tarik je imao ideju filma, na samoj premijeri je to kazao, prije sedam godina, on je radio sam sa sobom, pa je obrađivao mene, trebalo je tri, četiri godine da dođemo na taj nivo da krenemo da radimo. Ja ispočetka nisam bio za. Vjerovatno je u pitanju faza u životu, neko stanje – kad mi je dat prijedlog da to uradimo ja sam se bio potpuno povukao iz javnog života, posvetio se porodici, uzeo da završim fakultet, nisam vidio prevashodno da bih ja mogao nešto da podijelim i da ima tu nešto za reći. Kako je vrijeme odmicalo on je pomalo to pripremao, na kraju pretprošle godine kažem ja ‘dobro možda je došlo vrijeme da probamo to da uradimo'”, ispričao je Hodžić.

“Dat je jedan prikaz da se vidi šta je doktor Zo radio prije samog showa, nije se rodio i pojavio samo na tom showu”, dodao je.

Film se vraća “duboko u prošlost” u djetinjstvo Dženana Hodžića, a fotografije iz njegovog djetinjstva dio su filma.

“Lijepo se bilo prisjetiti svega toga, jer kad gledate te stare fotografije, čovjek šta pamti to su osjećaji. Meni je sama premijera filma bila teška za pogledati. Za mene je to emotivno šamaranje jer sve to preživim ponovo i to jako brzo, ali to su moje cigle koje su me izgradile”, kazao je on.

Dr. Zo je nakon što je postao popularan, povukao se iz javnog života i posvetio poljoprivredi. Nakon završenog fakulteta ponovo se vraća muzici.

“Kad sam počeo da radim poljoprivredu bilo mi je jako lijepo, izmakao sam se iz sve halabuke javnog života i nekih par godina sam uživao u svom mikrosvijetu, zenu. Razlog zašto sam pristao na prvi intervju vezan za poljoprivredu je taj da se pošalje neka poruka da se i ovdje može nešto napraviti. Ali, treba puno truda, žrtve, nema odustajanja, ne osuđujem nikog ako je otišao, svi imamo svoje razloge. Moje mišljenje je da od zemlje i u jednom i u drugom smislu ne treba bježati”, kazao je Zo.

Hodžić već neko vrijeme ima i registrovanu firmu, uzgaja voće i povrće, te radi kao dobavljač velikim trgovačkim lancima iz regije;

“Provodeći vrijeme tu čovjeku mora doći neka inspiracija, to je lijep ambijent, opuštajući. Jedino je problem što u takvom ambijentu ne mogu raditi tekstove koji ruže, nego su više opuštajući.”

Dr. Zo ima u planu i još jedan singl, u pitanju je pjesma o situaciji u državi koju je napisao prije 10 godina, no kaže “nažalost je još uvijek aktuelna”:

“Neiscrpna je tema, sve je maltene i gore nego kad sam je pisao. Bojim se da će biti aktuelna i još. Jeste moja pjesma, singl, ali ja bih volio da jako brzo prestane biti aktuelna.”

Refren, kako je rekao, “očitava njegovo stanje, stav i razmišljanje”, a glasi:

“Promjene, svi želimo promjene,
a ključ je kod mene i ključ je kod tebe”

Istaknuo je da zaista misli da su promjene u svima nama, te da je on od sebe počeo prije nekoliko godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad